Gratis e-bøger fra Microsoft og Amazon

Snart bliver der adgang til 65.000 gratis e-bøger fra det 19. århundrede hos Amazon.

Foto: KIMBERLY WHITE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

British Library har indgået et samarbejde med Microsoft og Amazon om at digitalisere tusindvis af ældre bøger, der i løbet af foråret skal gøres tilgængelige som gratis e-bøger. Ifølge avisen Telegraph er der tale om ikke færre end 65.000 bøger fra det 19. århundrede, hvor ophavsretten allerede er udløbet.

I modsætning til f.eks. Project Gutenberg er det ikke bare selve teksten, der gøres tilgængelig online, men en indscannet kopi af den enkelte bogside, hvor teksten fremstår med den originale skrifttype og illustrationer.

Der skulle blandt andet være tale om bøger af forfattere som Jane Austen, Charles Dickens og Thomas Hardy og mange af værkerne er sjældne førsteudgaver, som ikke tidligere har været tilgængelige gratis i digitalt format.

Avisen fortæller ikke noget om, hvilke formater der er tale om eller hvorvidt bøgerne skal beskyttes med DRM, men det skulle være sikkert at de gratis e-bøger bliver tilgængelige hos Amazon og kan læses med Kindle. Og dermed også den gratis Kindle-læser til Windows.

Der skal også sælges trykte kopier af førsteudgaverne, hvor prisen hos Amazon kommer til at ligge omkring 150 kroner. Førsteudgaver af Austen og Dickens sælges normalt for flere tusinde kroner, men har selvfølgelig også en helt anden samlerværdi end en frisk kopi fra Amazons trykkemaskiner.