Grammofonsalget skyder i vejret

LP-pladernes genvundne popularitet smitter nu af på grammofonsalget, som i USA vil være på mere end en milliard kroner.

Grammofoner er langtfra en udgået vare. De præsenteres i samme rampelys på de store teknologimesser - her fra januar 2016 - som den nye topfladskærm. Her er det japanske Panasonics SL-1200G-grammofon, der er udviklet, så den velkendte motorlyd er væk takket være roterende sensorer. Arkivfoto: Robyn Beck, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBYN BECK

Vinylpladens tilbagekomst trækker nu salget af grammofoner i vejret.

Den amerikanske forbrugerelektronikorganisation Consumer Technology Association forventer således, at salget af grammofoner i USA vil ramme 1,36 milliarder kroner (194 millioner dollars), hvor det for 11 år siden blot lå på 134 millioner kroner (19 millioner dollars), skriver CBS News.

LP-pladerne har fået en renæssance efter en periode, hvor alt har drejet sig om digital musik, først som salg af MP3-musikfiler siden med musikstreaming over nettet gennem blandt andre Spotify.

Også danskerne elsker vinyl

I Danmark udgjorde vinylsalget  2,7 procent af det samlede musiksalg i 2015, hvor det i 2014 udgjorde 1,7 procent, viser tal fra musikbrancheorganisationen IFPI. Sammenlagt blev der i Danmark i 2015 købt vinylplader for 12,4 millioner kroner - eller 62,5 procent mere end året før, hvor omsætningen var på 7,6 millioner kroner.

Man kan købe billige grammofoner på tilbud i mange supermarkeder, hvor de sælges til dem, der står med en pladesamling, som de gerne vil have gjort digital ved at overspille musikken til f.eks. MP3-filer. Men markedet for klassiske - og dyrere - grammofoner vokser internationalt, og man kan således få nyudviklede grammofoner til mange tusinde kroner. De nyeste af slagsen kan også konvertere musikken til digitale filer i høj lydopløsning (af fagnørder kaldet »hi-res audio«), så lyden bliver langt bedre at lytte til.

Lydentusiaster mener, at vinylpladerne - med de store LP-plader som de populæreste - giver en mere virkelighedsnær lyd, fordi de er optaget analogt. Dog er nogle nyere LPer optaget og mikset digitalt men derefter leveret analogt.