Græsset er igen grønt for Husqvarna

Svenske Husqvarna slår ikke kun græsset, men også analytikernes forventninger. Husqvarna-aktien stiger i dag med næsten ni pct. på et halvårsregnskab, der var bedre end hvad analytikerne på forhånd havde regnet sig frem til.

Svenske Husqvarna tjener flere penge på at sælge plæneklippere, men har dog fortsat svært ved at vokse i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Husqvarna var egentlig en geværfabrik grundlagt i 1689, og er især blevet kendt for at fremstille våben og symaskiner, men har også lavet alt fra cykler og knallerter over motorcykler til bådmotorer. 

 Men i dag er Husqvarna verdens største producent af elektrisk haveudstyr, først og fremmest plæneklippere, og det er tilsyneladende en god måde at høste afkast på. I hvert fald slog Husqvarnas halvårsregnskab analytikernes forventninger. Nettoresultatet steg i andet kvartal til 930 mio. svenske kr., eller 725 mio. danske kr., selv om omsætningen var stort set uforandret på 11,5 milliarder svenske kr., og virksomheden havde udgifter i forbindelse med lukning af en fabrik i Grækenland og fyring af 400 medarbejder på 157 mio. svenske kr. Analytikerne havde ventet en bundlinje på 880 mio. svenske kr.

I regnskabet forklarer adm. direktør Magnus Yngen at omsætningen blev påvirket af et sent forår, men at efterspørgslen fra specielt europæiske haveejere stiger kraftigt, mens Husqvarna stadig har problemer med at slå igennem på det amerikanske marked. For årets første seks måneder blev omsætningen på 20,6 milliarder svenske kr. mod 22,6 milliarder kr. i samme periode sidste år, mens resultatet steg til 1,5 milliarder svenske kr. fra 1,2 milliarder sidste år.

Mellem 1978 og 2006 var Husqvarna ejet af verdens største producent af hårde hvidevarer, Electrolux, men selskabet blev børsnoteret i sommeren 2006. Siden har Husqvarna-aktien samlet set givet et afkast på minus 8,3 pct., mens de ledende svenske aktier i samme periode har givet et positivt afkast på 30 pct.