Græske bankaktier amok i fusionsrus

Mens de europæiske aktieindeks ligger til pæne stigninger i et nyhedsfattigt marked, er aktiefesten brudt ud i lys lue i Grækenland.

Foto: JOHN KOLESIDIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To af landets største banker har fusioneret, og det har sendt resten af landets aktier i vildt kursridt.

Det paneuropæiske Europa Stoxx 600-indeks ligger i plus 1 pct. mens tyske DAX og franske CAC40 stiger med 1,4 og 1,7 pct. England holder lukket mandag.

Alle indeks blegner fuldstændigt i forhold til det græske Athex Composite Share-indeks, der stiger med 11,7 pct. EFG Eurobank og Alphabank har fusioneret og vil dermed skabe en græsk storbank. Det er gjort for at styrke begge banker i lyset af landet voldsomme gældskrise.

De to banker vil samtidig rejse 1,25 mia. euro i nye aktier, og obligationssalg og andre redskaber skal skaffe 2,1 mia. euro yderligere.

De to banker er i børspause, men resten af bankerne i det græske indeks har startet festen. National Bank of Greece stiger 29,9 pct., Bank of Cyprus 29,3 pct. og Piraeus Bank 28,6 pct.

Nyheden skaber fremgang for Europas banksektor generelt, hvor 41 ud af 49 banker i Europa Stoxx 600 indekset stiger. UBS stiger 3,3 pct., Credit Suisse stiger 3,3 pct., og Société Générale 3 pct.

Generelt har markedet reageret godt på USA's centralbankchef Ben Bernankes tale fredag, hvor han spåede en bedring af USA's økonomi i andet halvår samt sagde, at centralbanken "har mange redskaber" til at hjælpe væksten i USA.

- Tolkningen af Bernankes tale er positiv. Han lod døren stå åben for mere handling fra centralbanken. Det er ikke verdens bedste indgang til aktiemarkedet, men det er et godt tidspunkt at gå ind, hvis man ikke er investeret endnu, siger aktiechef hos WGZ Bank Matthias Jasper til Bloomberg News.

 I en hel anden verden stiger Roche med 1,3 pct. efter selskabet har meldt ud, at nedskæringer og opstramninger i nationernes budgetter vil føre til øget brug af selskabets mange tests for at afgøre, om dyre behandlinger skal gennemføres.

Ritzau Finans