Græsk gældskrise kan betyde bankfusioner

Nogle af de store græske banker kan blive nødsaget til at lukke og fusionere med stærkere rivaler som en del af den restrukturering af sektoren, der vil følge med i kølvandet af en redning af landet. Det siger europæiske embedsmænd til nyhedsbureauet Reuters.

Foto: KAI PFAFFENBACH

De europæiske stats- og regeringschefer sætter sig sammen på søndag for i allersidste minut at finde frem til en løsning på det græske gældsproblem efter dusinvis af møder ved forhandlingsbordet, der har fået Grækenland til at balancere på kanten af eurosamarbejdet.

Men selvom det skulle ende med, at Grækenland får tilført flere penge, så vil nogle af landets banker have lidt så meget under det økonomiske kaos, der har hersket i landet gennem lang tid, at de enten vil blive spist af en større bank - eller som sidste udvej må dreje nøglen om, siger embedsmændene.

Ifølge Reuters siger én, at de fire store banker i Grækenland - National Bank of Greece, Eurobank, Piraeus og Alpha Bank - kan blive reduceret til to. Og det vil uden tvivl møde voldsom modstand i Athen, siger den pågældende.

En anden embedsmand siger, at selv om fusioner af banker er nødvendige, så ville det være sket på længere sigt uanset den nuværende krise.

- Den græske økonomi er i ruiner. Det betyder, at bankerne har brug for en genstart, lyder det fra en unavngiven kilde.

En højtstående græsk bankmand siger til Reuters, at fusioner i sektoren vil mindske konkurrencen.

- Hvis argumentet er omkostningseffektivitet, og at Grækenland har for mange banker, så er der dog i dag en antydning af konkurrence med fire spillere, siger han.

- Med færre spillere, vil konkurrencen blive reduceret endnu mere, påpeger han.

Grækenlands finansielle system har været i centrum for den nuværende krise, og det er kun gået ned af bakke, i takt med at forholdet mellem den radikale venstreorienterede regering under premierminister Alexis Tsipras og kreditorerne er blevet forværret.

Efter Athen ikke betalte sit afdrag til Den Internationale Valutafond, IMF, i sidste måned, indefrøs ECB nødhjælp til bankerne, og det var startskuddet til den midlertidige banklukning, og der blev sat en begrænsning på i landets hæveautomater, så grækerne maksimalt kan hæve 60 euro per dag.