Grænsekøbmænd jubler over finanskrise

Flere vil spare og køber derfor ind på den anden side af grænsen.

Grænsesalget stiger som følge af finanskrisen, fordi mange igen gerne vil spare. Arkivfoto: Ernst van Norde, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Det er de færreste, der bryder sig om den verserende finanskrise, men for grænsekøbmændene syd for den dansk-tyske grænse kan den vise sig at få en positiv effekt, skriver Flensborg Avis.

»Finanskrisen kan gavne os, for når folk på grund af krisen vælger at droppe det nye køkken eller den nye bil, så vil de ikke undvære at hygge sig med en god vin eller noget godt mad. Den tendens kan vi allerede nu mærke,« siger Antoni Andresen, der står bag de otte Calle-butikker syd for grænsen.

Folk vil spare

Samtidig betyder finanskrisen, at folk er blevet mere prisbevidste.

»For seks måneder siden under den danske velstand kiggede folk ikke så nøje på den store prisforskel mellem Danmark og Tyskland, men nu vil de gerne spare, hvilket får flere til at køre til grænsen,« fortsætter han.

Samme opfattelse har direktøren for grænsesupermarkedet Sonja & Wolfgang i Harreslev.

»Finanskrisen kan være en fordel for os, så nu må vi se, hvordan udviklingen bliver i 2009,« siger Bjarne Möller til Flensborg Avis.

Lektor på institut for grænseregionsforskning ved Syddansk Universitet, Susanne Bygvrå, vil heller ikke udelukke, at finanskrisen kan have en positiv effekt på grænsehandlen.

»Det er absolut muligt, at finanskrisen påvirker grænsehandlen i positiv retning, selv om det endnu er lidt tidligt at drage deciderede konklusioner. Men hvis folk føler, at de skal spare lidt mere, så går de jo naturligt nok efter de billige varer,« siger hun.

Billigere benzin hjælper

De to grænsekøbmænd glæder sig også over, at benzin og diesel er blevet billigere.

»Vi er meget glade for, at benzinpriserne er faldet på det seneste, for det betyder, at kunderne i højere grad også kommer langvejs fra,« siger Antoni Andresen.

Ritzau