Grækenlands shippingindustri i høj søgang

Som grækerne debatterer de nye stramninger, som er en forudsætning for en anden redningspakke, er landets shippingindustri kommet under stigende pres for at bære mere af byrden.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI. A freight train line at the port of Piraeus, outside Athens.
Læs mere
Fold sammen

På foranledning af de internationale kreditorer er regeringen blevet enig om at hæve skatterne på den beskyttede sektor. Shippingbranchen er en så stor del af den græske kultur, at den har skattelettelser nedfældet i forfatningen.

Det skriver Wall Street Journal.

- Grækenlands shippingindustri skal være klar til at løfte den tungeste byrde for at hjælpe landet ud af den økonomiske krise, sagde søfartsministeren Thodoris Dritsas i januar.

Den græske shippingindustri er domineret af en lille kreds af familiedrevne virksomheder, som kontrollerer næsten en femtedel af verdens skibsfartsflåde, hvilket er en kilde til national stolthed.

Industriens ledere og tilhængere siger, at højere skatter truer virksomhederne, som beskæftiger mere end 200.000 mennesker og bidrager med cirka 7,5 pct. af Grækenlands BNP. Til sammenligning bidrager turisme med 9 pct. af BNP og 600.000 arbejdspladser. Regeringens embedsmænd ønsker ikke at kommentere før en aftale er truffet efter samtaler med rederne.