Grådighed og skandaler udhuler bankers image

Finanskrisen har ikke ligefrem hjulpet bankernes omdømme. De seneste sager om bl.a. FIHs rolle i en mulig kursmanipulation med Parken-aktien hjælper heller ikke.

Finanstilsynets tilsyneladende mere offensive stil, som blandt andet Parken Sport & Entertainment, Capinordic Bank og FIH Erhvervsbank nu er udsat for, bliver hilst velkommen af eksperter. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finanskrisen har været hård ved bankerne og det ikke kun med hensyn til finanserne. Billedet af bundsolide og snusfornuftige forretninger er krakeleret og afløst af et, hvor begreber som tvivl, grådighed og mangel på respekt kommer i spil.

Sådan ser billedet i hvert fald ud, når man spørger nogle af de førende bankeksperter.

I begyndelsen af denne uge kom bankers tvivlsomme handlinger atter på bordet. I forbindelse med Bagmandspolitiets efterforskning af mulig kursmanipulation i Parken Sport & Entertainment i den tid, da Flemming Østergaard var bestyrelsesformand, er både den nu krakkede Capinordic Bank og FIH Erhvervsbank nævnt. Sidstnævnte er endda sigtet i sagen.

Sagen kommer kun kort tid efter, at Nordea var i søgelyset for at have givet Pandora-aktien høje købsanbefalinger, samtidig med at den som bankforbindelse havde interesse i en vellykket børsnotering.

Sådanne sager kan ikke undgå at have indflydelse på bankernes omdømme, vurderer bankeksperten Bjarne Jensen, der i dag er chef for formuerådgivningen Stockrate. Men man kommer ikke uden om også at se det hele i lyset af finanskrisen.

»Selvfølgelig har alle de dårlige historier en effekt,« siger han og tilføjer: »Men det hele er en kombination af det og de dårlige resultater. Samtidig har bankerne hældt vand ud af ørerne de har appelleret til politikerne om hjælp. Nu er vi så på bankpakke 4 det er da ikke så sært, at man som virksomhedsleder begynder at stille spørgsmål.«

Lokalbanker i ny situation

Professor ved institut for ledelse, politik og filosofi ved CBS Per H. Hansen er enig. Finanskrisen og dens konsekvenser gør, at bankerne står i et andet lys i dag. Han peger specifikt på, at lokalbankerne er i en ny situation: »Hvis man kigger på lokalbankerne, så var det tidligere en positiv ting at være lokalbank de slog på det nære og på tillidsforholdet. Det er anderledes i dag. Nu kan man ikke bare regne med, at alt er godt i en lille lokalbank,« siger han.

Bjarne Jensen nikker til de små bankers kvaler. Men han gør samtidig opmærksom på det faktum, at det ikke kun er små banker, der blev knækket af krisen. Både Amagerbanken og Roskilde Bank var i en tungere klasse.

Han mener også, at bankerne ikke ligefrem signalerer, at de har lært af krisen og ændrer kurs. Det kan man f.eks. se på ledelsessammensætningen i de store banker.

»Folk kan jo med rette spørge; hvorfor er konsekvenserne så få? Der er da godt nok lukket et par banker, men hvor mange bestyrelsesformænd og direktører er lige blevet skiftet ud? I de største banker det er de præcis samme mennesker som før, her er der ikke kommet nyt blod. Og det er samme forretning. Der er ikke ændret noget,« siger han.

Bjarne Jensen peger på, at man ikke kan komme uden om ordet »grådighed«, når man taler om bankernes adfærd før krisen. Og det mener han, folk bider mærke i.

»Vi hører navne som EBH, Roskilde Bank, Capinordic. Der er et ord, der går igen i den forbindelse: grådighed.«

Per H. Hansen mener dog, at man i den forbindelse også skal huske at vende blikket indad. Det var ikke bare bankerne, der i de fuldfede år pressede citronen. Bankernes kunder har også en del af ansvaret.

»Jeg bryder mig ikke om stemplerne grådighed og griskhed. Det kan godt se sådan ud, når Nordea står med en sag som den med Pandora. Eller når lokalbanker nærmest har pushet aktier til kunder. Men man skal tænke på, at den grådighed i lige så stor grad ligger hos kunderne. De vil gerne have deres produkter,« siger professoren og tilføjer: »Man kan tale om en social epidemi. Et socialt fænomen, hvor alle vil tjene hurtige penge. Banksektoren har bestemt en rolle i krisen men der skal altså være to til en dans. Privatpersonerne er også en del af det.«INFOshop: Her er bankerne værd at kaste penge efter