Grå hår hos giganter efter Samsung-dom

Milliarderstatningen til Apple er ikke det største problem. Striber af nye sager i vente. Microsoft kan nyde godt af afgørelsen.

En amerikansk domstols afgørelse af, at Samsung faktisk kopierede sin konkurrent Apples design på mobilfronten og derfor skal betale 6,2 milliarder kroner i erstatning, vender op og ned på hele teknologiverdenen. Fold sammen
Læs mere
Foto: LEE JAE-WON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En amerikansk domstols afgørelse af, at Samsung faktisk kopierede sin konkurrent Apples design på mobilfronten og derfor skal betale 6,2 milliarder kroner i erstatning, vender op og ned på hele teknologiverdenen.

Samsung agter næsten selvsagt at appellere den afgørelse, men samtidig gav retten ikke Apple medhold i, at Samsungs Galaxy Tab 10.1-tavlecomputer er et problem, og derfor vil Samsung straks kræve, at dommer Lucy Kohs midlertidige forbud mod salget straks ophæves og dermed kan genoptage kampen mod Apples egne iPad. Galaxy Tab-serien anses for den alvorligste udfordrer for Apples iPad, som fortsat dominerer markedet for tavlecomputere stort.Den ni mand store jurys beslutning tvinger imidlertid andre teknologigiganter som Google til at gentænke deres strategi. Google står bag Android-styresystemet, som Samsung som storproducent bruger i sine telefoner. Men samtidig skal de øvrige konkurrenter som HTC, Sony og Lenovo passe på, at Apple ikke kaster sig ud i flere sager om krænkelse af patenter på designdetailler som runde hjørner, kant-til-kant-glas på skærmen, og hvordan de mange småprogrammer lægger sig på linie med hinanden.

Microsoft kan vinde Softwaregiganten Microsoft ser dog ud til at kunne vinde på sagen. Microsoft forsøger sammen med den hårdt pressede, finske mobilgigant Nokia at få telefoner med sin egen software, Windows Phone, gjort populære. Windows Phone er blevet lanceret som den tredje vej mellem Apple-verdenen og Android-verdenen.

Udsigten til flere patentkrige i retssale verden over truer også med at bringe priserne på såvel smartphonetelefoner som tavlecomputere op, og det vil ifølge nogle analytikere føre et mere begrænset udvalg af telefoner og tavle-PCer med sig. Der bliver med andre ord mindre at vælge imellem på hylderne.

Samsung er verdens største teknologivirksomhed målt på omsætning, og milliardbøden kan derfor næppe ses i regnskaberne. Det, der kan gøre ondt, er, hvis dommer Lucy Koh som følge af dommen nedlægger forbud mod salg af de Samsung-produkter, som dommen berører. Det amerikanske marked er vigtigt på grund af sin størrelse. Samsung er især nervøs for, at den nye topmodel, Galaxy S III-telefonen, kan blive berørt, selv om den ikke er omfattet af den verserende sag. Galaxy S III anses for at være en alvorlig udfordrer til Apples iPhone-telefon.

Kursdyk til Samsung


Samsung-aktien dykkede mandag med syv procent på de asiatiske børser og skar dermed 71 milliarder kroner af værdien af Samsung-koncernen. Analytikere forudser, at Samsung vil skulle sætte flere penge af til patentsager fremover, hvilket vil påvirke regnskabet. Samsung ejer 65.000 patenter, hvor Apple ifølge magasinet Forbes ejer 9.000. Ydermere er Apple afhængig af Samsung, som leverer en del af den teknologiske indmad til Apples iPhone-telefoner.

Domstolen i San José i Californien på den amerikanske vestkyst afgjorde, at Samsung krænkede seks af syv omstridte Apple-patenter.