GPSen kan være farlig

Hvis GPS-signalet svigter kan det medføre stor økonomisk skade eller tab af liv, advarer rapport.

Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det britiske Royal Acacemy of Engineering advarer nu om at mange applikationer efterhånden er afhængige af GPS-data (Global Positioning System). Det gælder ikke kun de navigationsenheder, som efterhånden findes i de fleste biler, men også finanssystemer, landbrug, jernbaner, shipping og beredskabstjenester, skriver Comon.dk.

I en ny rapport skriver Royal Acacemy of Engineering, at de fleste applikationer mangler en mulighed for backup hvis GPS-signalet skulle svigte. GPS er et amerikansk militært satellit-netværk, der kan blive slukket i krisesituationer.

Signalet er samtidig meget svagt – det sammenlignes med at modtage lyset fra en pære på 20.000 meters afstand – og det betyder at det er nemt at forstyrre GPS'en.

”Vi ser en stigende afhængighed mellem systemer som faktisk skulle fungere som hinandens backup. Hvis flere af disse systemer bryder ned samtidig, kan det forvolde kommerciel skade eller måske endda tab af menneskeliv. Det er en situation som kan undgås,” siger en af rapportens forfattere, Martin Thomas, til BBC.

Rapporten beskæftiger sig med situationen i Storbritannien, men dens konklusioner kan også overføres til andre lande. EU har anslået at 6-7 procent af Europas BNP (bruttonationalprodukt) i den ene eller anden form er afhængig af GPS-data.

EU er ved at etablere sit eget alternativ til GPS-systemet, kaldet Galileo, som dog er forsinket med flere år.

GPS-signalet kan blive påvirket af naturfænomener som f.eks. energiudladninger fra Solen, men signalet kan også jammes. Konsekvensen er den samme – alle de applikationer som er afhængige af GPS-data fungerer ikke længere.

”Vi har konkluderet at Storbritannien allerede i en meget farlig grad er afhængig af GPS som den eneste kilde til positions, navigations og timing (PNT) data,” siger professor Jim Norton.

Rapporten konstaterer at back-up-løsningerne er utilstrækkelige eller uprøvede, at det er nemt at få fat i jammere, og at der mangler et klart overblik over hvilke systemer der er afhængige af GPS.

Den slutter med en række anbefalinger, herunder at det bør forbydes ved lov at besidde GPS-jammere, som i dag kan købes på internet for et par hundrede kroner.