Googles gratis navigation gør ferien lidt dyrere

Pas på mobilregningen – eller køb en selvstændig GPS-enhed.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Google Maps Navigation, der kom til Danmark i dag, er gratis at hente - men ikke gratis at bruge.

Tjenesten er et internet-forbundet GPS-navigationssystem, der løbende skal downloade det meste indhold. Tager du GPS’en med på bilferien syd for grænsen, så kan det gøre ondt på telefonregningen. TDC tager for eksempel 20 kroner per MB, når man henter data i Europa. Det betyder, at en bilferie til Barcelona teoretisk kan koste op til 800 kroner i data, hvis man har den tændt hele vejen - frem og tilbage. Til samme pris kunne man investere i en bil-GPS med kort fra hele Europa - eller købe en flybillet.

Læs også: Google giver danskerne gratis GPS

Google er klar over muligheden for løbske telefonregninger og anbefaler sine brugere at sørge for, at de har en topgrænse eller frit dataforbrug. Firmaet har også forsøgt at holde datatransmissionen på et minimum. Med kortdata, trafikinformationer og Street View-billeder vil en typisk tur på 20 km med Google Maps Navigations koste cirka 200 KB data.

Det er Googles erfaring, at de fleste anvender GPS-tjenesten på lokalt plan. Det vil sige, at mange først tænder tjenesten, når de er tæt ved destinationen og skal finde en bestemt adresse, butik eller vej. Hvis ComONs regnstykke skal nå op på 800 kroner for en tur frem og tilbage mellem Spanien og Danmark, så skal den være tændt konstant, hente trafikinformationer på hele ruten og hente Street View-billeder af destinationen.

Endelig i Danmark Google Maps Navigation har længe været i brug i USA.

Programmet giver stemmeguidet kørselsanvisninger, som vi kender det fra almindelige bil-GPS-anlæg. Googles tjeneste er blot en overbygning til Google Maps. Selv om det koster penge i datatrafik at bruge Google Maps Navigation, så har løsningen den fordel, at kort- og forretningsoplysninger altid er opdateret modsat almindelige GPS-enheder, der ofte skal opdateres manuelt. Annonce:

Andre fordele med Googles navigation er muligheden for at se ruten på gade-niveau i Street View eller via luftfoto. Tjenesten kan også som andre GPS-løsninger finde interessante steder og restauranter på ruten (POI).

ComON har lyntestet Googles danske navigation. Det fungerer upåklageligt, men det kan være nødvendigt at afinstallere Google Maps for at få den nye funktion til at virke. Du skal have en Android-telefon med version 1,6 eller derover for at bruge programmet.