Googles bogaftale i søgelyset

Justitsministeriet undersøger, om det er imod den frie konkurrence, at Google lægger millioner af bøger på nettet.

Også danske værker - her et af den navnkundige sprogforsker Rasmus Rasks - kan findes på Google Books. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internet-giganten Googles aftale med amerikanske forlag om at lægge ældre bøger ud på nettet er kommet i myndighedernes søgelys.

Det amerikanske justitsministerium interesserer sig nu for aftalen, fordi det kun er Google, der får ret til at digitalisere og vise hele biblioteker af bøger på nettet og sælge dem som e-bøger bagefter. Google accepterede i oktober at betale 125 millioner dollars for at kunne oprette et bogrettighedsregister, hvor forfattere og forlæggere kan registrere værker og modtage kompensation, hvis Googles bogtjeneste har haft fat i bøger, som er omfattet af ophavsret.

Uklar ophavsret

Aftalen med forlæggerne går på, at Google må kaste sig over bøger og andre materialer, som stadig er omfattet af den amerikanske ophavsretslov, men hvor det er uklart, hvem der egentlig besidder ophavsretten.

Advokater for Justitsministeriet har de seneste uger haft samtaler med forskellige grupper, som er imod aftalen, og har nu informeret parterne om undersøgelserne. Det er dog op til en domstol at træffe afgørelse om, hvorvidt aftalen er i strid med konkurrencereglerne.

Både Google, forfattere og forlæggere understreger, at aftalen giver adgang til millioner af bøger, der er udsolgt.