Google vinder tid i EU

Internetgiganten har fået to uger mere til at svare på anklager om magtmisbrug.

EU har afkrævet Google klare svar på en strid, der kan ende med at koste et stort milliardbeløb i bøde, hvis ikke man når til enighed. Arkivfoto: Daniel Deme, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL DEME
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Google har fået endnu to uger til at gøre de svar klar, som EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager har krævet af internetgiganten, der beskyldes for at misbruge sin magt og står til en milliardbøde, hvis der er noget om snakken.

Google skulle senest på mandag, 17. juli, have afleveret svar på den undersøgelse, som EU har sat i gang for at få afklaret, om Google bevidst holder konkurrenter ude af sine søgeresultater for i stedet at fremhæve sine egne produkter. Samtidig er Google under mistanke for at udnytte sit mobilstyresystem, Android, til at presse konkurrenter væk.

Det er anden gang, at svarfristen udsættes. Oprindelig skulle internetgiganten være vendt tilbage 7. juli. Det sker ofte, at tidsfristerne ikke holder, fordi der er behov for mere tid til at få de alvorlige spørgsmål bedre belyst. Også i sagen om en EU-godkendelse af fusionen i Danmark mellem Telia og Telenor går der nu længere tid, så en afgørelse først falder 16. september.

Milliardbøde truer

Ifølge nyhedsbureauet Reuters' kilder har Google valgt ikke at bede om en høring for lukkede døre, hvor giganten kan forsvare sin sag. Erfaringerne viser, at den slags høringer sjældent giver positive resultater for virksomhederne.

Sagen om søgeresultaterne er nu fem år gammel. Google har adskillige gange forsøgt at få den bilagt, men Margrethe Vestagers forgænger som konkurrencekommissær, spanieren Joaquín Almunia, sprang i målet, lige inden hans embedsperiode ophørte.

EU-Kommissionen har mulighed for at give en bøde på helt op til 10 procent af en virksomheds globale omsætning, et beløb, der for Googles vedkommende vil løbe op i mange milliarder kroner, hvis der faktisk er foregået noget, der strider mod konkurrencereglerne.

Google er den ubestridt mest benyttede søgemaskine i Europa. Omkring 90 procent af alle søgninger på nettet sker gennem Google.