Google vil selv blokere annoncer i Chrome

Internetgiganten vil fjerne de mest påtrængende annoncer automatisk, når folk bruger Chrome-browseren.

Man kan selv i Googles internetbrowser Chrome forbyde, at der åbnes pop-op-vinduer, men Google gør nu klar til at indføre et annoncefilter, som helt fjerner annoncerne, der irriterer brugerne - f.eks. ved at åbne pop-op-vinduer eller afspille videoklip, uden at man har bedt om det. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internetgiganten Google vil indbygge en annonceblokering i sin egen Chrome-browser, som næsten halvdelen af alle danskere bruger til at gå på nettet med.

Det sker på trods af risikoen for, at det vil ramme Googles egne annonceindtægter, skriver den britiske finansavis Financial Times. Der er dog ikke lagt op til, at reklamefilteret vil skrælle alle annoncer bort, når man besøger netstederne, og derfor har både europæiske og amerikanske udgivere i indledende drøftelser med Google støttet tanken.

Væk med fredsforstyrrerne

Annonceblokering er et lille tilføjelsesprogram til internetprogrammet. Det skræller annoncerne væk og efterlader blot blanke huller dér, hvor annoncerne ellers ville blive vist. Ved at blokere for annoncer hentes siderne hurtigere. Samtidig øger det beskyttelsen af privatligets fred og sikkerhed, ligesom man ikke distraheres så ofte, når man bevæger sig rundt på siderne.

I marts blev 45,62 procent af alle de internetsider, som danskere besøgte, set gennem Chrome, mens 30,92 procent blev besøgt gennem Apple Safari, viser tal fra analysefirmaet Statcounter. Internet Explorer blev brugt til 7,58 procent af al internetbrug, mens Firefox beslaglagde 6,64 procent. På verdensplan blev Chrome i marts brugt i 52,81 procent af alle internetbesøg.

Google har bekræftet at have holdt »indledende drøftelser« om en indbygget annonceblokering. Meningen er at gå efter bestemte annoncetyper, som frustrerer læserne, nemlig når annoncer pludselig popper op og åbner nye vinduer, eller når der af sig selv afspilles videoklip - ofte med lyd på -, uden at man har bedt om det ved at klikke på annoncen.

Bedre selv at gå ind i kampen

Der findes annonceblokeringsværktøjer, som fjerner samtlige annoncer. Dem skal man selv installere i sit internetprogram. For et år siden lagde det norske internetprogram Opera en annonceblokering ind som standard, om end den ikke er slået til som standard. Det skal man selv gøre.

Omkring 26 procent af internetbrugerne har installeret annonceblokering på deres computere, mens omkring ti procent bruger dem på deres telefoner, viser en undersøgelse fra Interactive Adversiting Bureau.

Google havde i 2016 annonceindtægter for næsten 80 milliarder dollars. Internetgiganten er nervøs for, at folk efterhånden føler annoncerne så påtrængende, at de selv installerer de skrappe annoncefiltre, som holder alt ude. Derfor synes strategien at være, at det er bedre selv at tilbyde muligheder, som fjerner de værste fredsforstyrrere men stadig sikrer, at andre annoncer vises.

I Danmark udgjorde annonceringen på nettet i 2016 i alt 6,7 milliarder kroner. Det er præcis halvdelen af den samlede annoncering i danske medier, viser undersøgelsen »Det danske reklamemarked«, som revisionsfirmaet Deloitte har gennemfrt for Danske Medier.