Google vil dele viden med myndigheder

Søgegigant indstillet på at levere oplysninger til de amerikanske myndigheder, bekræfter topchefen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Google er indstillet på at udlevere oplysninger om sine brugere til de amerikanske myndigheder.

Topchefen for verdens største Internet-firma, Eric Schmidt, bekræfter, at de amerikanske myndigheder allerede har rettet »forespørgsler« til søgegiganten. »Den amerikanske regering har forsøgt at få os til at give dem oplysninger, og vi har et meget stærkt retssystem i USA, og det retssystem er virkeligt vigtigt for at begrænse tilfældige udforskninger, som regeringen ønsker at udføre,« siger Eric Schmidt til den australske nyhedstjeneste ZDNet Australia.

Kun lovlige henvendelser

Han understreger, at Google ikke samarbejder med myndighederne, med mindre de følger gængse regler.

»Vi er meget aggressive over for at sikre, at enhver forespørgsel, vi får, er absolut lovmedholdelig,« siger Eric Schmidt.

Google har tidligere fået kraftig kritik for bl.a. at udlevere oplysninger fra sin kinesiske afdeling. Det medførte, at en kinesisk systemkritiker blev fængslet. Google har også indvilliget i at fjerne visse systemkritiske sider, når en kineser anvender søgemaskinen, så de aldrig dukker op i søgeresultaterne.

Trussel mod privatlivets fred

Det stadig større Google sammenlignes oftere og oftere med Microsoft. Google gemmer nemlig detaillerede oplysninger om dem, der anvender søgemaskinen, som kan kortlægge ens Internet-vaner. Google forsvarer sig med, at det gør det lettere at vise annoncer, der forekommer relevante for brugeren. Andre taler om overvågning og risici for privatlivets fred.