Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Tjenesten har fungeret i en årrække, og har fra begyndelsen givet anledning til heftige protester fra medierne, fordi Google samler nyheder ind helt automatisk og bruger de såkaldte dybe links, der leder brugerne uden om avisernes forsider. Samtidig er Google en reel konkurrent til dagbladene, fordi Googles søgeordsannoncering gør indhug i de annoncebudgetter, der ellers kunne være havnet i dagbladene.
Nu er debatten om Google News dukket op igen - denne gang med fornyet styrke, efter en ophedet debat til en konference, afholdt af de amerikanske avisers brancheorganisation, Newspaper Association of America, hvor Googles Eric Schmidt måtte stå skoleret.
Forud for konferencen havde Associated Press - USAs svar på Ritzaus bureau - meldt ud, at de fremover ville kræve penge ind fra de nyhedssites, som bruger bureauets nyheder. Det var et initiativ, der i USA blev tolket som et frontalangreb på netop Google News.
Fik du læst:
Snart slut med mobiler til en krone
IT-kæmpe i betalingsstandsning – 13.000 job i fare
Telenor får milliard-dom i Rusland
Fair brug eller ej
Debatten mellem Google og aviserne i USA går især på, om Google News måde at vise nyheder på, er såkaldt 'fair use' - eller om det faktisk krænker ophavsretten. Googles Eric Schmidt mener, at Google er klart inden for lovens rammer, så længe Google News udelukkende viser overskrifter og ganske korte bidder af tekst.
Aviserne mener, at Google bruger nyhederne til at generere trafik, der igen genererer annoncekroner, som går i Googles egne lommer, uden at medierne ser en dollar. Samtidig er medierne dog glade for den trafik, de får når folk klikker sig videre fra Google News og ind på de enkelte mediers websites. Derfor er debatten kompleks.
“Mens Google News ultimativt genererer en stor brugerskarere, er spørgsmålet, hvem der kommer til at tjene penge på det. Google selv eller udgiverne," siger en medieanalytiker til New York Times.
Det er elles relativt let at undgå, at ens nyheder havner i Google News. Det kræver blot en smule kode på avisernes websites - og i Danmark har aviserne over en bred kam strittet imod Googles trang til at høste nyheder. Derfor findes ingen danske aviser på Googles nyhedstjeneste og eneste danske eksempel på en såkaldt newsaggregator findes hos søgemaskinen Jubii, hvor news.jubii.dk samler de danske nyheder ind.
Hos Berlingske Media har koncernchef Lisbeth Knudsen tidligere udtalt, at netop Google, eBay og lignende internetmastodonter i fremtiden kommer til at være en stor udfordring for aviserne i kampen om annoncekronerne.