Google undslipper EU-bøde - i første omgang

Intet tyder på, at EU-Kommissionens aftale med Google stiller konkurrenterne tilfreds, selv om Google nu skal mærke resultater fra sine egne onlinetjenester særligt af.

EU presser nu Google til for første gang at pille ved sine søgeresultater. Men konkurrenterne er slet ikke tilfredse. Foto: Uffe Weng, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang har Google bøjet sig og tilladt indblanding i, hvordan internetgiganten fremviser sine søgeresultater. Men aftalen stiller ikke konkurrenterne tilfreds.

For at undgå en gigantisk bøde fra EU på op til 28,4 milliarder kroner - nemlig ti procent af årsomsætningen for 2012 - har Google indvilget i at afmærke de søgeresultater, som kommer fra Googles egne tjenester - som vejrudsigter, kortoplysninger, restaurant- og indkøbstips eller aktiekurser - for at imødekomme anklagepunkterne om, at Google holder konkurrerende virksomheder ude.

Konkurrenter ikke tilfredse

Men internetgiganten, som står for rundt regnet 90 procent af alle søgninger i Europa, skal ikke tro, at der nu kommer ro på. Konkurrenterne er ikke tilfredse med EU-Kommissionens oplæg til en aftale med Google.

Ændringerne på Googles søgeresultater i Europa vil nemlig stadig ikke bringe konkurrenterne frem i lyset, mener de. Og EU-aftalen vil ikke pille ved Googles hemmelige opskrift - søgealgoritmen, som skaber resultatlisten -, ligesom EU ikke konkluderer, at internetgiganten med vilje har holdt sine konkurrenter ude fra topplaceringer på resultatlisten.

»En ændret form for mærkning er en ikke-start eller det, der er værre, og vil være en massiv fejltagelse fra Kommissionens side efter en meget lang undersøgelsesperiode,« siger David Wood, som er juridisk rådgiver for gruppen »Initiative for a Competitive Online Marketplace« (Initiativet for en konkurrenceduelig onlinemarkedsplads), til finansavisen Financial Times.

Gruppen har støtte fra blandt andre softwaregiganten Microsoft.

Aftalen skal i høring

Aftaleudkastet, som Financial Times har set, siger, at Google gøre europæiske brugere »klart opmærksomme« på, når Google promoverer egne tjenester og levere »synlige« links til konkurrerende søgetjenester.

Også alliancen Fair Search, som tæller Microsoft, Tripadvisor og Nokia, vil kæmpe for at tvinge Google til at behandle sine egne tjenester på linie med alle andre, så søgeresultaterne fremstår så neutrale som muligt.

EUs konkurrencekommissær, spanieren Joaquín Almunia, har lovet at sende aftalen i høring som en »markedstest« for, om EU senere kan underskrive aftalen. Og konkurrenterne, som er mange af de store teknologiselskaber med mange penge på kistebunden, er indstillet på at fortsætte kampen ved blandt andet at bruge resultaterne af EUs næsten tre år lange undersøgelse af Google, som blev indledt i november 2010.

De amerikanske konkurrencemyndigheder gav i december Google blank straffeattest i samme sag.

Kan fravælge Google News

EU-Kommissionen kræver, at alle netsteder kan fravælge at få vist deres indhold eller anmeldelser i særlige Google-tjenester som nyhedsopsamlingen Google News, uden at de tilsvarende forsvinder fra den generelle Google-søgemaskine.

En fredsaftale mellem EU og Google vil gælde i fem år.

Google har andre konkurrencesager kørende med EU-Kommissionen. Senest er der blevet klaget over Googles mobilstyresystem Android, hvor Google beskyldes at omlede trafik til sin egen søgemaskine.