Google: Stop udlevering af data

Internetgiganten advarer mod at ændre amerikansk lov, så data fra andre lande kan kræves udleveret til USA, sådan som Microsoft nægter at gøre det.

I Hamina i Finland står et af Googles tre europæiske datacentre, og data, der lagres her, sorterer under europæisk og ikke amerikansk lovgivning, fastholder internetgiganten. Arkivfoto: Google/EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: GOOGLE HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Google giver nu også Microsoft solid opbakning i kampen mod at udlevere data fra servere uden for USA til de amerikanske myndigheder og siger, at det vil skabe monumentale problemer, hvis de foreslåede retsændringer bliver gennemført.

De amerikanske myndigheder kræver ret til at få udleveret personlige oplysninger, som lagres på dataservere i udlandet, men det nægter teknologigiganterne med henvisning til, at det ikke er amerikansk lovgivning men den lokale lovgivning, der gælder.

»Det rejser en række monumentale og højst komplekse forfatningsmæssige, juridiske og geopolitiske bekymringer,« skriver Googles juridiske direktør, Richard Salgado, i et 14 sider langt brev til den komité, som lige nu drøfter ændringer af lovgivningen.

Microsoft nægter at udlevere data

Microsoft nægter fortsat at udlevere oplysninger, som er lagret på en af selskabets servere i Irland, til de amerikanske myndigheder, selv om en amerikansk domstol to gange har krævet, at det sker. Microsoft henholder sig til, at det er den europæiske datalovgivning og ikke den amerikanske, som gælder i Irland.

Microsofts afvisning har fået bred opbakning blandt de øvrige teknologigiganter, som frygter for forbrugernes tillid til at kunne gemme deres data, hvis disse risikerer at blive udleveret til USA. Det vil få kunderne til at flygte og skade forretningen, siger de.

I forvejen er tilliden svækket oven på den tidligere amerikanske efterretningsansatte Edward Snowdens offentliggørelse af tophemmelige papirer, som viser en altomfattende overvågning af internet- og teletrafikken, som den skandaleramte, amerikanske efterretningstjeneste NSA står bag. Eftersom stort set alle teknologigiganter er amerikanske, har navnlig EU-Kommissionen opfordret til, at der skabes europæiske alternativer til de amerikanske nettjenester.

Som at hacke sig ind overalt

Det amerikanske Center for Demokrati og Teknologi siger, at en ændring af lovreglerne vil give de amerikanske myndigheder magten til »at hacke sig ind i hundreder af millioner af computere verden over«, fordi data alle steder i verden derefter vil kunne udleveres.

Både Google og Microsoft siger, at USA i stedet bør forhandle juridiske aftaler på plads om undersøgelser på tværs af grænser.