Google-støtter får sved på panden

Knivsæg. Google skal gøre sig stor umage for ikke at skræmme de mobilkæmper væk, som har båret Android frem til succes.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Googles nye topchef, medstifteren Larry Page, ved det godt. Han balancerer på en knivsæg i sine udmeldinger om, hvad internet­giganten vil bruge sit hidtil største opkøb, den amerikanske mobilproducent Motorola, til.

For godt nok er Motorola en dværg i mobilsammenhænge - selskabet er kun verdens ottendestørste mobilproducent med en markedsandel på beskedne 2,4 procent. Men Google kunne vælge at bruge nyerhvervelsen til at være spydspids for sit mobilstyresystem Android, som går sejrsgang verden over, og som i 2. kvartal stod for 48 procent af salget af dyrere mobiltelefoner, såkaldte »smart­phones«, mod Nokias 22 procent og Apples 18 procent. Ifølge Google aktiveres 550.000 Android-telefoner og -tavlecomputere hver dag.

Dermed vil de andre giganter, som har båret Android frem, nemlig Samsung, HTC, LG og Sony Ericsson, blive andenrangs-Android-telefoner, som først får nyhederne, når Motorola har lanceret dem på sine telefoner. Og det kunne betyde, at de vælger at se sig om efter noget andet - og her er udvalget begrænset, nemlig Microsofts Windows Phone, som det endnu hårdere pressede Nokia i februar valgte at lægge sin fremtid i hænderne på.

»Handelen vil få de fleste Android-spillere til at indse, hvor afhængige de er af Google, og hvor hurtigt Googles planer kan ændre deres forretninger,« siger analytiker Francisco Jeronimo fra analysehuset IDC til nyhedsbureauet Reuters.

Potentielt farlig situation

Samme vurdering har Sydbanks Morten Imsgard, som følger telemarkederne tæt:

»Konsolideringen i branchen må give anledning til dybe panderynker hos de øvrige Android-producenter. Hvis Google har planer om at beholde Motorolas hardwareproduktion, skaber det en situation, hvor Google hurtigt kan blive opfattet som en meget farlig konkurrent til de øvrige Android-producenter. Det vil efter vores vurdering skabe en meget farlig situation for Google, da succesen med Android-softwaren netop er bygget på en bred støtte fra mange mobiltelefonproducenter. Vi forventer, at konsolideringen vil betyde, at Samsung, HTC, Sony Ericsson og LG kraftigt vil overveje at satse mere helhjertet på Microsofts Windows Phone - så hele den fremtidige strategi ikke er hængt op på Googles software og ikke mindst velvilje,« siger han.

Derfor havde Larry Page travlt med at understrege, at Android vil forblive et åbent styresystem, hvor programkoden ikke er hemmelig, sådan som den er hos Apple og Microsoft, og at Motorola vil fortsætte som selvstændigt selskab under Google-paraplyen og kunne bruge Android-softwaren på samme betingelser som Motorolas konkurrenter. Officielt er der da også opbakning til købet fra de andre Android-telefonproducenter.

Motorola er Googles største køb nogensinde. Prisen på 12,5 milliarder dollars (over 65 milliarder kroner) ligger 63 procent over, hvad Motorola-aktierne var værd ved børsernes lukning i fredags.

Mobilproduktionen sælges fra

Google er først og fremmest interesseret i Motorolas betragtelige formue i patenter, 17.000 af slagsen er i hus, andre 7.500 er til godkendelse. De vil være særdeles værdifuld ammunition i kampen mod især Apple og Microsoft. De fleste analytikere tror da også, at Google vil skille sig af med selve mobilproduktionen senere og koncentrere sig om at udvikle Android-softwaren.

»Vi tror ikke, at Google vil fortsætte med at producere mobiltelefoner ret længe. Snarere vil man forsøge at sælge produktionen til en Android-partner som f.eks. Huawei, LG eller ZTE,« lyder vurderingen fra analysefirmaet Nomura.

Microsoft har ikke været sen til at se mulighederne i at skabe splittelse.

»Det er vigtigt for branchen og kunderne at investere i et bredt og virkeligt åbent mobilt økosystem, og Windows Phone er nu den eneste platform, som giver lige muligheder for alle partnere,« lød det fra Andy Lees, direktør for Microsofts Windows Phone-afdeling.

Windows Phones markedsandel er dog forsvindende lille; blot 1,6 procent af alle solgte dyrere mobiltelefoner i 2. kvartal bruger styresystemet, som også sælges i Danmark, selv om det fortsat ikke understøtter dansk sprog og ikke giver adgang til en række annoncerede tjenester.

Motorola er grundlagt i 1928 og kom i 1973 med sin første mobiltelefon.