Google står til rekordbøde hos Vestager

Internetgiganten ventes onsdag at få en milliardbøde, der er den hidtil højeste, som EU har givet.

Google ser onsdag ud til at få den hidtil største konkurrencebøde i EUs historie. Arkivfoto: Lucy Nicholson, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Lucy Nicholson

Internetgiganten Google står til en gigantisk bøde i mangemilliardklassen for at have misbrugt sin dominans som søgemaskine.

EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, ventes i denne uge at give Google en bøde på over en milliard euro eller 7,4 milliarder kroner, og dermed overgår Google det hidtil største konkurrencesmæk på 1,06 milliarder euro, som chipgiganten Intel i 2009 blev tvunget til at betale, skriver både amerikanske Wall Street Journal og britiske Financial Times. Samtidig vil Google blive pålagt at ændre sin forretningsgang.

Den endelige beslutning ventes truffet i EU-Kommissionen onsdag, siger kilder til aviserne. Kommissionen selv vil ikke kommentere oplysningerne.

Tre sager mod Google på Vestagers bord

Google-sagen handler om selve søgemaskinen, der stadig er den helt centrale forretning i Google-imperiet. Her står Google anklaget for at misbruge sin dominans - 90 procent af alle internetsøgninger i Europa foretages gennem Google - til at lede folk hen til internetgigantens egen indkøbstjeneste, når de søger, ved at sørge for, at konkurrenterne ender længere nede blandt søgeresultaterne, samtidig med at Google fremhæver sine egne konkurrerende tjenester i en boks oven over de andre søgeresultater.

Margrethe Vestager har i øjeblikket tre verserende sager mod Google. Den anden store handler om mobilstyresystemet Android, som Google købte i 2005, inden det var færdigt, og som i dag er verdens absolut mest brugte. Omkring 86 procent af alle nyproducerede smartphonetelefoner fødes med Android. I denne sag anklages Google for at påtvinge mobilproducenter, der vil lave Android-telefoner, at bestemte Google-tjenester skal ligge synligt på startskærmen på de nye telefoner.

Det anses for givet, at Google vil bringe EU-Kommissionens afgørelse i søgemaskinesagen videre for EU-Domstolen. Dermed kan der gå en årrække, før det juridiske slagsmål endeligt afklares.

Amerikanske giganter i søgelyset

Margrethe Vestager har haft en række store sager mod især amerikanske selskaber. I august 2016 pålagde hun iPhone- og iPad-producenten Apple at betale næsten 100 milliarder kroner i manglende skat til den irske statskasse, fordi Apple i årevis ulovligt fik sænket sin skat markant gennem en aftale med Irland. Den sag har Apple indbragt for domstolen efter at have afvist at have gjort noget ulovligt. Også den irske regering afviser ulovligheder.

Siden 1989 har EUs konkurrencemyndigheder haft fingrene i IBM, Microsoft, Intel, Apple, Google, Facebook og Amazon for brud på konkurrencereglerne. Det har flere gange fået amerikanske politikere til at beskylde EU-Kommissionen for at gå særligt efter amerikanske virksomheder - en påstand, som Margrethe Vestager gentagne gange har afvist men anført, at de største teknologivirksomheder, hvis tjenester flest bruger, netop er amerikanske.

EU har mulighed for at idømme virksomheder, der overtræder konkurrencereglerne, en bøde på op til ti procent af den årlige, globale omsætning.