Google slipper for nyt skattesmæk

Fransk domstol afgør, at internetgiganten ikke skal efterbetale 1,1 milliard euro i manglende skat.

»Jeg føler mig heldig,« står der på façaden på Googles hovedkontor i Paris med henvisning til funktionen af samme navn på Googles søgemaskine. Og Google kan nu føle sig heldig, fordi en fransk domstol har afvist et muligt milliardskattesmæk til internetgiganten. Arkivfoto: Jacky Naegelen, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JACKY NAEGELEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens sårene slikkes oven på den største bøde, som nogen sinde er udskrevet af EU til en virksomhed for at have misbrugt sin dominerende stilling, kan Google glæde sig over at slippe for et skattesmæk på 1,1 milliard euro.

Det sker, efter at en fransk domstol har besluttet, at internetgiganten ikke er skyldig i anklagerne om skatteunddragelse, sådan som den franske stat havde krævet.

Indtægter overført fra Frankrig til Irland

Google betalte blot 6,7 millioner euro i selskabsskat i 2015 i Frankrig. Det var muligt, fordi indtægter i stedet blev bogført hos Google i Irland, som har en af Europas laveste selskabsskatter. Derfor har Irland været betragtet som EUs skattely, og det er samtidig årsagen til, at en lang række multinationale virksomheder har placeret deres europæiske hovedkontor på netop den grønne ø.

Google har 700 ansatte i Frankrig, men alle aftaler om annoncering på selve søgemaskinen og på videodelingstjenesten YouTube indgåes med det irske datterselskab.

I maj 2016 gennemførte finans- og skattefolk sammen med 25 IT-specialister klokken 5 om morgenen en razzia mod Googles hovedkontor i Paris for at sikre sig beviser på skatteunddragelse.

Bagefter trak den franske stat Google i retten for at få internetgiganten til at efterbetale henved en milliard euro af de oprindeligt krævede 1,6 milliarder euro i skat, men Tribunal Administratif de Paris har afgjort, at Google ikke har en tilstrækkeligt stor, fysisk forretning i Frankrig til, at der skal betales ved kasse 1.

Skattebøder i flere europæiske lande

Formelt har det franske skattevæsen indbragt Google Ireland Limited for retten for manglende skattebetaling mellem 2005 og 2010.

Google har hele tiden selv forklaret, at selskabet følger gældende lov og dermed betaler den skat, som kræves.

Det franske indenrigsministerium oplyser, at man nu vil nærlæse dommen og beslutte, hvad der herefter skal ske. Der er en frist på to måneder til at appellere sagen.

I maj 2017 fik Google en efterskattebetaling på 306 millioner euro i Italien og Irland - de 303 millioner i Italien. Tidligere på året valgte Google at indgå en aftale med de britiske skattemyndigheder og frivilligt efterbetale 130 millioner pund i manglende skat for en periode siden 2005. Den aftale er blevet voldsomt kritiseret af politikere for at være alt for lav.

Også de australske myndigheder undersøger i øjeblikket Googles skatteforhold.

Gigantisk bøde i EU - og en ny på vej

I Danmark viser Googles seneste årsregnskab, at internetgiganten i 2016 betalte lige under fire millioner kroner i skat.

EUs konkurrencekommissær, danske Margrethe Vestager, gav for et par uger siden Google den hidtil største konkurrencebøde, som EU har udskrevet, nemlig på 18 milliarder kroner, for ulovligt at have fremhævet sine egne nettjenester på bekostning af konkurrenters tilsvarende i søgeresultaterne på Googles søgemaskine. Vestager ventes inden årets udgang at lægge den næste gigantbøde på bordet til Google, denne gang for misbrug af indflydelsen på mobilstyresystemet Android, som Google ejer, og som 86 procent af samtlige nyproducerede smartphones fødes med.

iPhone-producenten Apple blev i august 2016 dømt til at betale omkring 100 milliarder i ekstraskat i Irland. Det var også Margrethe Vestager, der lagde bøden på bordet. Den har såvel Apple som den irske regering anket.