Google sletter 4.000 danske netsider

Lidt under halvdelen af alle ønsker om at få slettet henvisninger i Googles søgeresultater bliver efterkommet.

Lidt under halvdelen af alle ønsker om at få slettet henvisninger i Googles søgeresultater bliver efterkommet.  Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE BLAKE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Google har nu fjernet henvisninger til lidt over 4.000 danske netsider i det år, der er gået, siden EU-Domstolen dømte internetgiganten til at sørge for, at forældede eller irrelevante oplysninger blev fjernet fra søgeresultaterne.

I alt har Google i Danmark modtaget 2.838 henvendelser om at få fjernet henvisninger til 9.493 forskellige netsider, fremgår det af den nyeste »Transparency Report«, som internetgiganten netop har udgivet.

43,3 procent af ønskerne er efterkommet, mens 56,7 procent er blevet afvist. Det svarer til, at 4.110 henvisninger nu udelades i søgeresultaterne.

I alt har Google modtaget 282.508 anmodninger om at få fjernet i alt 1.027.495 henvisninger. Heraf er de 41,3 procent af anmodningerne blevet efterkommet.

Flest af de fjernede henvisninger berører det sociale netværk Facebook. Her udelades nu 8.016 sider fra resultatlisten.

Som eksempel på, hvad folk beder om at få fjernet, nævner Google selv en svensk kvinde, som ønskede sin adresse fjernet fra søgeresultaterne. Det er nu sket.

Franskmændene har bedt om at få fjernet flest sider, nemlig lige under 200.000, med tyskerne og briterne på anden- og tredjepladsen.

EU-Domstolen afgjorde i april 2014, at man har »retten til at blive glemt«, så oplysninger, der er forældede eller irrelevante, ikke bliver ved med at dukke op i Googles søgeresultater. 90 procent af alle internetsøgninger i Europa sker via Google, og derfor fik spanieren Mario Costeja González ret i, at omtale af en tidligere tvangsauktion ikke for altid skulle ligge ham til last.

Google - og alle andre søgemaskiner i de 28 EU-lande - skal derfor efter anmodning fjerne sådanne henvisninger fra deres søgeresultater. Google undersøger dog hver enkelt anmodning, og det er kun henvisningen til dokumenter og sider, der forsvinder, ikke selve dokumenterne eller siderne, som man må finde på anden vis, hvis man fortsat er interesseret.

Google mener, at udeladelserne skader det helhedsbillede, som søgeresultaterne skal give. Derfor er det kun på Googles europæiske søgesider, at henvisninger kan være fjernet. Google har valgt at udstille sin uenighed med domstolen ved nederst på hver søgeresultatside at skrive, at »Nogle resultater kan være fjernet i henhold til den europæiske databeskyttelseslov«.

Det franske datatilsyn, CNIL, har så sent som i juni argumenteret for, at Google skal fjerne søgeresultaterne fra alle sine landesider. Ellers er »retten til at blive glemt« ikke reel, mener datatilsynet.