Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Google slettede ikke alle de data, som internetgiganten ulovligt samlede ind gennem sine fotovogne.
Det indrømmer Google selv i et brev over for det britiske datatilsyn, Information Commissioner's Office (ICO), som ser med stor alvor på sagen. Samtidig viser det sig, at det heller ikke er sikkert, at alle ulovlige data fra Danmark er blevet endegyldigt slettet.
»En lille del« findes endnu
Googles ansvarlige for privatlivets fred, Peter Fleischer, har i fredags i et brev til det britiske datatilsyn undskyld for, at »en lille del« af de ulovlige oplysninger ikke blev slettet, sådan som der blev stillet krav om.Det er Googles fotovogne, som - ifølge Google ved en fejl - blev udstyret med dataopsnapningsudstyr, som opsamlede kommunikation fra de trådløse net, som vognene passerede, og som ikke var krypteret eller kodet. Dermed kunne Google få et øjebliksbillede af, hvilke netadresser man besøgte, og sågar hvad man skrev i beskeder, som blev afsendt præcis da.
Stadig dansk uvished
Det danske Datatilsynet skred ualmindeligt strengt til værks og reagerede meget hurtigt, da sagen kom frem. Google fik besked på, at alle indsamlede data øjeblikkeligt skulle slettes helt - og det gjaldt på samtlige steder, hvor de i mellemtiden havde været lagret. Ethvert spor af dem skulle fjernes. Sletningen skulle overvåges og godkendes af en uvildig tredjepart for at sikre, at alt uden undtagelse forsvandt.
»Det viser sig nu, at der faktisk er et lille gab. Vi har nærstuderet de sletningsbekræftelser, vi har fået, men disse erklæringer dækker ikke sletning fra servere. Derfor har vi 29. juni rykket, fordi vi ikke har fået sletningsbekræftelser på det hele,« siger kontorchef i Datatilsynet, Lena Andersen, til Business.dk.
Om de manglende bekræftelser skyldes en fejl, eller om data faktisk ikke er blevet slettet, lader sig derfor ikke afklare, før firmaet, der har overvåget sletningen, vender tilbage.
Google fik bøde i USA
Den ulovlige indsamling af data skete for næsten to år siden og vakte international forargelse.
Datatilsynet i Danmark er ikke blevet kontaktet af Google i forbindelse med den nye sag.
Det amerikanske datatilsyn gav i april Google en bøde for bevidst at have besværliggjort opklaringen af sagen med den såkaldte Google Gadevisning-funktion, hvor man kan se de 360-gradersbilleder, som Googles fotovogne har optaget.
Det britiske datatilsyn har mulighed for at give Google en bøde på op til 500.000 pund (4,7 millioner kroner), hvis det kan fastslåes, at Google har overtrådt reglerne om beskyttelse af privatlivets fred.