Google skal oplyse om databrug

Internetgiganten bøjer sig efter hårdt pres og tvinges nu til at oplyse, hvordan personlige oplysninger, som samles ind via nettet, bruges bagefter. Bødetrusler hænger fortsat i luften.

Google indsamler tusindvis af oplysninger om alle, der bruger Googles mange tjenester. Nu skal internetgiganten fortælle, hvad den præcis bruger oplysningerne til omme bag forhænget, så folk har mulighed for at sige nej og vælge andre muligheder. Arkivfoto: Emmanuel Dunand, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Google bøjer sig nu for voldsom europæisk kritik og vil nu oplyse bedre om, hvordan de mange personlige oplysninger, som internetgiganten samler ind om folk, efterfølgende bliver brugt.

Det har Google indvilliget i, efter at også det britiske datatilsyn tog fat på den betændte sag, som opstod, da Google i marts 2012 ændrede på sine brugerbetingelser. Nu blev de ens for lidt over 60 Google-tjenester, f.eks. postprogrammet Gmail, videotjenesten YouTube og det sociale netværk Google+, og dermed kunne Google samkøre oplysninger om folk, som ikke hidtil havde været samlet i et overblik, og på den måde opnå et meget detaljeret billede af brugeren.

Undgår ny stor bøde

Det britiske datatilsyn, Information Commissioner's Office (ICO), meddelte fredag, at Google nu skal underskrive »en formel erklæring« om, at giganten senest 30. juni skal ændre sin oplysningspolitik, og at den i øvrigt skal udvides over de næste to år.

Dermed undgår Google en bøde i Storbritannien for det samme, som det spanske datatilsyn har givet Google en bøde på 900.000 euro for og det franske andre 150.000 euro.

»Vi er glade for, at ICO har besluttet at afslutte sin undersøgelse,« siger en Google-talsmand til nyhedsbureauet Reuters.

Google skal gøre det klart for alle brugere, hvordan de indsamlede data bruges bagefter, så man har en reel mulighed for at sige nej til at være en del af den store dataindsamling, som er guld værd for Google, der dermed kan målrette sine annoncer særdeles effektivt til den enkelte brugers interesser. Langt den største del af Googles indtjening kommer netop fra annoncer.

Den bedre oplysning skal både gælde for dem, der logger ind på en Google-tjeneste, og dem, der blot bruger f.eks. Googles søgemaskine uden at være logget ind.

Ingen særskilt dansk sag

Danmark har ikke særskilt hanket op i Google, men aftalerne i Europa vil også få betydning for danskerne.

»Selvfølgelig har vi været med i det fælles arbejde via deltagelse i Artikel 29-gruppen, den europæiske arbejdsgruppe for datatilsyn, men på håndhævelsessagerne har flok af de større datatilsyn taget têten. Det vil vi også kunne nyde godt af, når de får succes,« forklarer kontorchef Lena Andersen fra Datatilsynet i Danmark til Berlingske.

Der pågår undersøgelser i flere andre EU-lande.

Bøderne er for Google så små, at de ikke vil kunne ses i noget regnskab, medmindre man bruger mikroskop. Google havde i oktober-december 2014 et overskud på 4,76 milliarder dollars eller 31,3 milliarder kroner.