Google skal krydsforhøres om skattesnyd

Tilsyneladende sælger internetgiganten faktisk til britiske kunder fra London, selv om Google hævder, at det sker fra Dublin - hvilket allerede betragtes som forsøg på at unddrage sig britisk skat.

A view shows the Big Ben from Westminster Bridge in London, in this March 10, 2012 file picture. In 2012, a Google executive defended its low UK tax bill by telling parliament the company does not have sales operations in Britain. A Reuters examination raises questions about that. To match Special Report TAX/UK-GOOGLE REUTERS/Kieran Doherty/Files (BRITAIN - Tags: TRAVEL POLITICS BUSINESS) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nettet strammes om internetgiganten Google og det, som de britiske myndigheder betragter som skatteunddragelse.

Topchefer fra Google og revisionsselskabet Ernst & Young er indkaldt til at svare på spørgsmål i en britisk parlamentskomité. De skal forklare sig i skattespørgsmålet. Google-chef for Nord- og Centraleuropa, Matt Brittin, hævder, at Google ikke sælger til britiske kunder fra Storbritannien, men både Google-ansatte og britiske kunder hævder, at det sker - hvorfor der skal betales lokal skat.

Salgsfolk sælger fra London

Ligesom en lang række internationale teknologigiganter udnytter Google, at der er forskel på momsen i de forskellige EU-lande. Mange af dem har derfor lagt det europæiske hovedkontor i Irland, som i mange år bevidst har udnyttet situationen til at trække hovedkontorer til landet. Tilsvarende har Luxembourg lavere afgifter, hvilket f.eks. udnyttes af internettelefoniselskabet Skype, af netmusiktjenesten Spotify og net-TV-tjenesten Netflix.

Googles eget netsted fortæller, at salgsfolk sidder i London, og for nylig har man søgt efter flere sælgere, hvis opgaver omfatter »at forhandle aftaler«, at lukke »strategiske og omsætningsskabende handeler« og at opnå »de kvartalsvise salgskvoter«, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Googles revisor, Ernst & Young, har tidligere over for politikerne sagt, at revisorerne faktisk går rundt og kontrollerer, at aktiviteterne udføres efter reglerne.

Cameron rejser spørgsmål på G8-topmøde

Den britiske premierminister David Cameron vil rejse spørgsmålet i juni, når de såkaldte G8-lande - verdens største økonomier - mødes i Nordirland.

Fra 2006 til 2011 omsatte Google ifølge de officielle regnskaber for 102 milliarder kroner i Storbritannien men betalte kun 90,8 millioner kroner i skat.

Ifølge den britiske finansminister, George Osborne, vil skattely som Bermuda, De Britiske Jomfruøer og Cayman Islands nu arbejde tættere sammen med Storbritannien og EU om at bekæmpe skatteunddragelse. Øerne skal automatisk dele oplysninger om ejerskabet på bankkonti, og hvordan de bruges, og oplysningerne vil blive delt med andre EU-lande.

Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien aftalte i juni 2012 at arbejde sammen om at bekæmpe skatteunddragelse.

Også Isle of Man er omfattet af aftalen, mens Jersey og Guernsey endnu kun har accepteret at dele oplysninger med Storbritannien og ikke med andre lande.