Google sagsøger Uber for tyveri

Tidligere direktør kopierede hemmelige designtegninger og slettede sporene, inden han gik til konkurrenten, hævder Googles selskab for selvkørende biler, der har lagt sag an.

Googles selskab for selvkørende biler, Waymo, har lagt sag an mod en tidligere direktør, som angiveligt tog hemmelige designtegninger med sig, da han fik job hos Uber. Arkivfoto: Brendan McDermid, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kørselstjenesten Uber har stjålet forretningshemmeligheder og teknologi.

Det mener internetgiganten Google, der derfor har lagt sag an mod Uber. Det er Googles selskab for selvkørende biler, Waymo, der sagsøger Ubers selskab for selvkørende lastvogne, Otto, som Uber købte for 680 millioner dollars i 2016. Waymo mener nemlig, at den tidligere Waymo-direktør, Anthony Levandowski, i december 2015 »downloadede 14.000 højst fortrolige og varemærkebeskyttede designfiler« med sig, da han gik til Uber for at blive medstifter af Otto.

»Vi mener, at disse handlinger var en del af en fastlagt plan, der skulle stjæle Waymos forretningshemmeligheder og rettighedsbeskyttet maeriale,« står der i Waymos anklageskrift, som er indleveret til retten i San Francisco på den amerikanske vestkyst.

Afslørende e-mail gik forkert

I særligt fokus er et laserbaseret radarsystem, kaldet LiDAR, som skal bistå de selvkørende biler med at kunne registrere, hvad der findes omkring dem.

Waymo opdagede tyveriet, da en ansat for nylig ved en fejl var blevet sat på blandt modtagerne i en e-mail, som var tiltænkt de ansatte i Otto. Vedhæftet e-mailen var tegningerne af Ottos LiDAR-system, som ifølge Waymo i betænkelig grad mindede om Waymos eget.

Anthony Levandowski hentede ifølge Waymo et særligt søgeprogram, som skaffede ham adgang til Waymos designserver, hvorfra han hentede 9,7 gigabyte filer.

»Så koblede han et eksternt drev til sin bærbare. Derefter ryddede og reformaterede hr. Levandowski sin bærbare PC i et forsøg på at fjerne digitale fingeraftryk,« skriver Waymo i retsdokumenterne.

Google sad med i Ubers bestyrelse

En talsmand for Uber siger til den amerikanske finansavis Wall Street Journal, at Uber tager beskyldningerne alvorligt, og at man vil gennemgå sagen nøje. Avisen kan dog ikke få lov til at tale med Anthony Levandowski.

Waymo fik sit navn tidligere i år, efter at Google gennem flere år har arbejdet på at få selvkørende biler til at fungere.

Oprindelig arbejdede Google og Uber sammen. Google investerede i 2013 258 millioner dollars i Uber, og en af Googles direktører, David Drummond, trådte ind i Ubers bestyrelse. Google har også gjort det muligt at bestille en Uber-vogn gennem sin korttjeneste, Google Maps, ligesom Uber brugte Googles kort selv.

Siden er Uber vokset, og de to selskaber er nu hårde konkurrenter. David Drummond forlod Ubers bestyrelse i august 2016.