Google sagsøgt for ulovlig iPhone-overvågning

Den britiske højesteret skal afgøre, om millioner af iPhone-ejere kan få erstatning for ulovlig dataindsamling.

Google er blevet sagsøgt for at overvåge millioner af briters iPhone-telefoner ulovligt. Arkivfoto: Jagadeesh NV, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JAGADEESH NV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Millioner af iPhone-ejere er ulovligt blevet overvåget af internetgiganten Google, der derfor nu er blevet sagsøgt.

Gruppesøgsmålet ved den britiske højesteret, som er det første af sin art i landet, kommer på initiativ af den tidligere direktør for forbrugerorganisationen Which, skriver den britiske finansavis Financial Times. Internetgiganten skal have omgået indstillingerne til beskyttelse af privatlivets fred, som folk havde valgt på deres iPhone og på den måde kunnet følge med i, hvad folk foretog sig, når de benyttede Apple-telefonens Safari-browser.

Sagsøgere: Massivt tillidsbrud

Indsamlingen af oplysninger blev herefter, ifølge anklageskriftet, brugt til i Googles annoncesystem, DoubleClick, at målrette annoncer ud fra folks interesser og besøg på nettet.

Det er et brud på den britiske databeskyttelseslov, hvor man ikke må indsamle personlige oplysninger uden forudgående tilladelse.

»Jeg har aldrig set et så massivt tillidsbrud, hvor så mange mennesker ikke har nogen mulighed for at søge erstatning,« siger Richard Lloyd, som tog initiativ til gruppen bag søgsmålet, »Google You Owe Us« (Google, I har et udestående at betale os).

Anslået 5,4 millioner briter kan være berettiget til erstatning, idet de mellem juni 2011 og februar 2012 ejede en iPhone, som blev udnyttet ulovligt.

Databeskyttelsen strammes til maj

Google har tidligere betalt millioner af dollars til flere amerikanske stater og til den føderale handelskommission FTC på baggrund af det, som i den britiske sag kaldes for »The Safari Workaround«.

Google siger i en udtalelse, at man vil imødegå anklagerne, sådan som internetgiganten har gjort i lignende sager.

Retssagen vækker stor interesse blandt forbrugerorganisationer og forkæmpere for databeskyttelse, efter som netop beskyttelsen af folks personlige data og oplysninger kommer højere og højere op på alles dagsorden.

EU strammer til maj 2018 databeskyttelsesreglerne, så det kræver større samtykke, når virksomheder og organisationer vil gemme og bruge ens data, og så der bliver lettere tilgængelige muligheder for at få indsigt i, hvad der bliver gemt af data. Samtidig vil der vanke solide bøder, hvis databeskyttelsen ikke er god nok, og der bliver pligt til at udpege en dataansvarlig i virksomheder og organisationer, som skal sikre, at man lever op til reglerne.

Ulovlig aflytning af trådløse net

Google har tidligere brændt fingrene. I 2010 blev Googles fotovogne taget på fersk gerning. De var - ifølge Google ved en fejl - blevet udstyret med dataopsnapningsudstyr, som opsamlede kommunikation fra de trådløse net, som vognene passerede, og som ikke var krypteret eller kodet. Dermed kunne Google få et øjebliksbillede af, hvilke netadresser man besøgte, og sågar hvad man skrev i beskeder, som blev afsendt præcis da.

Det danske Datatilsynet skred ualmindeligt strengt til værks og reagerede meget hurtigt, da sagen kom frem. Google fik besked på, at alle indsamlede data øjeblikkeligt skulle slettes helt - og det gjaldt på samtlige steder, hvor de i mellemtiden havde været lagret. Ethvert spor af dem skulle fjernes. Sletningen skulle overvåges og godkendes af en uvildig tredjepart for at sikre, at alt uden undtagelse forsvandt.

Også de øvrige europæiske datatilsyn slog hårdt ned på Googles lovovertrædelse.