Google: Sådan beskytter vi dine data

En Google-video skal overbevise kunderne om, at deres data er sikre i skyen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter det seneste cloud-nedbrud hos Amazon og det gigantiske datatyveri hos Sony kan man med rette stille spørgsmålstegn ved datasikkerheden i skyen. I lang tid har virksomheder som Amazon og Google forsøgt at overbevise firmakunder og private brugere om, at det er mere sikkert at opbevare sine data i deres datacentre end på lokale computere.

Logikken lyder indlysende; her kan man udnytte stordriftsfordele og udnytte ekspertisen hos nogle af verdens største internet-giganter. Hvis Amazon kan holde verdens største netbutik kørende, så kan selskabet vel også passe på mine data, lyder argumentet.

Men påsken blev en katastrofe for cloud computing. Amazon blev ramt af et stort nedbrud og måtte bagefter erkende at en del af kundernes data er uigenkaldeligt tabt. Så kom hackerangrebet mod Sony, hvor 75 millioner PlayStation-brugere har fået stjålet deres data.

I en YouTube-video forsøger Google at overbevise sine firmakunder om, at sikkerheden i firmaets datacentre er helt i top. Videoen er produceret inden de seneste cloud-nedbrud og hackerangrebet mod Sony, men der er nok ingen tvivl om at den skal ses som Googles forsøg på at bevise, at man tager sikkerhed alvorligt.

Den viser alle de forskellige tiltag, der skal beskytte mod det som er sket hos Amazon og Sony.

Først kommer den fysiske sikkerhed. Hele området bliver overvåget døgnet rundt af Googles egen sikkerhedstjeneste. Normalt er det hverken tilladt at fotografere eller filme i datacentrene.

En kombination af en biometrisk irisscanner og et særligt id-kort bruges til at kontrollere adgang til bygningerne. Der er videoovervågning både udenfor og inde i hallerne.

For at forhindre hardware-nedbrud bliver harddiskene udskiftet med regelmæssige mellemrum. De gamle harddiske bliver destrueret i en særlig maskine. Hvis der skulle opstå en brand kan slukningsanlægget styres meget præcist, så man undgår at flere servere end nødvendigt sættes under vand.

Google bygger alle sine egne servere og de kører med en specialudviklet udgave af Linux, fortælles det i videoen.

Se videoen hos ComOn.