Google presser Facebook ud i grupper

Facebook indfører nu mulighed for at gruppere venner og kontakter og dermed nøjere bestemme, hvem der har adgang til hvilke personlige oplysninger.

Facebooks medstifter og topchef, Mark Zuckerberg (stående). Foto: Norberg von der Groeben, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter voldsom kritik - og flere kedelige sager - gør det sociale netværk Facebook det nu muligt for brugerne at holde tættere snor i, hvem i den elektroniske vennekreds der har lov til at se hvilke oplysninger. Det sker ved at indføre en særlig gruppekontrolfunktion.

Facebook har omkring 500 millioner brugere på verdensplan, som bruger internettjenesten til at informere om deres gøren og laden. Facebook har i flere omgange været i kløerne på de forskellige landes datatilsyn, heriblandt det danske, fordi der ikke har været tilstrækkelig styr på, hvordan ofte stærkt personlige oplysninger deles med andre.

Datatilsynene har reageret på baggrund af en stribe konkrete sager.

Presset af Google

Oveni presses Facebook af andre netværkstjenester, som tilbyder større kontrol med de personlige oplysninger. Senest har Googles topchef, Eric Schmidt, i sidste måned sagt, at internetgiganten forventer at lægge »lag« af social netværksteknologi ind i Googles produkter i løbet af efteråret.

Facebook-medstifter Mark Zuckerberg siger, at den nye gruppefunktion afspejler, hvordan man også i virkeligheden har forskellige vennegrupper. Nu kan vennerne samles i forskellige grupper, som man kan sende beskeder til eller holde massechat sammen med.

Facebook vil nu - men kun hvis man selv beder om det - sende brugerne en særlig fil med alle de personlige data, som de har lagt på Facebook. Folk vil også få besked om, hvordan de kan se, hvilke tredjepartsprogrammer der har adgang til disse data.