Google på sightseeing i Europa

Google har taget turen over Atlanten for at fotografere europæiske gader til den kommende lancering af Google Maps Street View i Europa.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Biler med det velkendte Google-logo er på det seneste blevet spottet i Europa med avanceret fotoudstyr på tagene. Det skriver magasinet PC World - Business Center.

Billederne skal bruges til en europæisk version af Google Street View, som er et program, der giver Internetbrugerne mulighed for at navigere gennem storbyer, næsten som hvis de selv stod på gaden.

Brugerne klikker sig på den måde igennem gader, der alle består af 360 graders billeder. Billeder, som er taget ude i virkeligheden, hvor fodgængere, cafegæster og bilers nummerplader bliver fotograferet og lagt til offentlig skue på Internettet.

Det har i USA, hvor programmet allerede er tilgængeligt, ført til protester, fordi privatpersoner risikerer at blive foreviget på Internettet uden deres vidende i mere eller mindre prekære situationer.

Google træder varsomt i Europa
Funktionen vil højst sandsynligt tiltrække sig endnu mere kritik i Europa, hvor regler for privatlivet er strengere end i USA, og derfor træder Google varsomt i udviklingen af det europæiske produkt:

- Vi vil lancere funktionen i Europa, når vi har fundet frem til en måde at respektere lokal lovgivning og samtidig bevare funktionaliteten i produktet, siger John Steinback fra Google.

I USA vil Google fjerne billeder af individer, hvis de beder om det. Denne tilbagevirkende handling vil højst sandsynligt ikke tilfredsstille Europas datasikkerhedsautoriteter.

Af denne grund har Google overvejet at benytte fotografisk sløringsteknologi, som vil gøre alle genkendelige karaktertræk, såsom ansigter og nummerplader, uigenkendelige.

Men analytiker hos IT-analysehuset IDC, Anders Elbak forudser ikke, at Google Maps Street View vil give årsag til kontroverser i Danmark:

- Det er statiske billeder, ikke konstant overvågning, så jeg tror ikke, at der vil være den store modstand imod Street View herhjemme. Der vil måske være enkelte episoder, hvor personer føler sig krænkede, men hvis de kan få fjernet billederne igen ved at tage kontakt til Google, så tror jeg ikke, at det vil rejse større kontroverser i Danmark.