Google og Krak klar med dansk gadevisning

Nærbilleder af de danske byer kan ses fra i dag.

Googles gadevisning dækker fra i dag, torsdag, også Danmark - her dog et billede fra Paris, som illustrerer problemerne i forhold til at fotografere folk i offentlige rum. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne kan nu for alvor gå på opdagelse i de store byer.

Både Google og Krak lancerer nu gadevisning i 3D, hvor man fra enhver computerskærm med Internet-forbindelse kan »gå« rundt i de store byer, som om man var der selv, og se bygninger og omgivelser i den retning, man vælger at kikke.

Internet-giganten Google har i en tid optaget billeder i Danmark til funktionen Google Gadevisning, som fra torsdag er en del af Google Maps for Danmark.

Krak nåede dog at overhale Google indenom med gadefotos fra København, Århus og Odense.

Ballade over nærbillederne

I flere lande har der dog været ballade over billederne. De overskrider nemlig reglerne for personbeskyttelse, mener mange myndigheder.

Gadevisning omfatter nu flere end 100 byer verden over. I flere europæiske lande og i Japan har datatilsynene hævet øjenbrynene, fordi man frygter, at enkeltpersoner dermed kan blive fotograferet. Det strider mod beskyttelsen af privatlivets fred.

Det schweiziske datatilsyn trækker direkte Google i retten. Her vil man have Google til at stå inde for, at samtlige ansigter og nummerplader sløres, så man ikke kan identificere nogen. Tilsvarende skal Google fjerne lukkede områder som indhegnede haver og private veje. Endelig skal Google mindst en uge i forvejen oplyse, hvilke byer og landsbyer man vil gå i gang med at fotografere og lægge på nettet.

Datatilsynet i Danmark er tilfreds

Kontorchef Lena Andersen fra Datatilsynet i Danmark oplyser, at Google tidligt tog kontakt til tilsynet og efterfølgende har gjort, hvad de blev bedt om.

»Det er positivt, at en amerikansk virksomhed udpeger en repræsentant, som vi beder om, og dermed anerkender, at man er underlagt dansk lovgivning,« siger hun til Business.dk.

Datatilsynet vil naturligvis kikke med, når funktionen er frit tilgængelig.

»Hvis sløring ikke er sket korrekt, er rådet til borgerne at bruge de klagemuligheder, der er, direkte til Google. Men skulle nogen løbe panden mod en mur, er vi her naturligvis til at bistå,« tilføjer hun.

Kampen om SIND Ungdom