Google og Facebook skal afsløre deres skat

EU vil kræve, at giganterne fremlægger deres skattebetalinger land for land - men de nye krav vil kun gælde de allerstørste, internationale selskaber.

Apple er den næste, hvis skattesag skal afgøres af EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager, som er i færd med at se på ulovlige aftaler. Arkivfoto: Michael Reynolds, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL REYNOLDS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internationale giganter som Google, Facebook og Amazon vil af EU blive tvunget til at lægge deres skattebetalinger offentligt frem.

Det fremgår af et forslag fra EU-Kommissionen, som det britiske dagblad The Guardian er kommet i besiddelse af. Det vil ifølge avisen blive fremlagt 12. april og skal sætte en stopper for de multinationale selskabers forsøg på at unddrage sig skat ved at overflytte indtægter fra ét land til et andet.

EU-Kommissionen lægger dog op til, at de nye regler kun skal gældes større virksomheder med en årlig omsætning på over 750 millioner euro, hvorved 85 procent af de multinationale selskaber ifølge avisen ikke vil blive berørt.

Millionbøder uddelt - Apple står i kø

EU har længe været i kamp med internationale virksomheder, som typisk placerer deres europæiske hovedkontor i et af de lande, hvor selskabsskatten er lavest, typisk Irland eller Luxembourg. Derefter bogfører  de indtægter fra andre lande i det land, hvor hovedkontoret ligger, så skattebetalingen bliver lavere end ellers.

En anden metode til at opnå lavere skat er at lave aftale direkte med et enkelt land, som er interesseret i at beholde det internationale selskab som skattebetaler. Den trafik satte EUs danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, sidste år en stopper for ved at kende den italienske bilfabrikant Fiats aftale med Luxembourg og den amerikanske kaffekæde Starbucks' aftale med Holland ulovlige. Begge har fået et skattesmæk på hver 30 millioner dollars, og i januar fik 35 multinationale selskaber i Belgien besked på at efterbetale 700 millioner euro i manglende skat.

Næst i rækken står den amerikanske iPhone- og iPad-producent Apple, som risikerer den største bøde, som EU hidtil har givet, hvis Margrethe Vestager kender den gunstige skatteaftale med Irland ulovlig. EU vil dog vente med at offentliggøre sin beslutning til efter det irske parlamentsvalg, som holdes i februar, for at undgå, at skattesagen får indflydelse på valget. Apples topchef, Tim Cook, var i januar på et lynbesøg i Bruxelles for at mødes privat med Margrethe Vestager og drøfte sagen.

Også den amerikanske internetgigant Amazon står på ventelisten for sin skatteaftale med Luxembourg.

Kan vedtages med simpelt flertal

EU-Kommissionen vil i sit nye oplæg kræve, at alle store virksomheder offentliggør deres overskud og den skat, som de betaler, i hvert enkelte EU-land, som de arbejder i. Oplægget kræver godkendelse i alle 28 EU-lande, men ifølge The Guardian vil de nye regler kunne præsenteres som en tilføjelse til eksisterende direktiver, og dermed kræver der blot simpelt flertal, altså 16 af de 18 lande.

Mange af de skatteaftaler, som nu er i vælten, er indgået, mens EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, i 1995-2009 var finansminister og premierminister i Luxembourg. Juncker menes dog at bakke op om oprydningen.

Alle de store selskaber har holdt fast i, at de har overholdt alle regler og al lovgivning.

Vestager afviser klapjagt

En undersøgelse, som Europaparlamentet har foretaget, viser, at store virksomheder lovligt unddrager sig skattebetalinger i Europa for op mod 70 milliarder euro om året.

Google tilbagebetalte i januar 130 millioner pund (1,25 milliarder kroner) i skat i Storbritannien. Det er dog siden blevet kritiseret for at være alt for lidt i forhold til Googles faktiske indtjening.

Den amerikanske regering har kritiseret, at EU driver klapjagt på amerikanske virksomheder - et argument, som Margrethe Vestager pure afviser.

De italienske skattemyndigheder sagde sidst i januar, at Google har undlagt at betale 227 millioner euro i skat mellem 2009 og 2013. Google betalte i 2014 2,2 millioner euro i skat i Italien ud af en omsætning på 54,4 millioner euro - et tal, som ifølge skattemyndighederne burde være ti gange højere.