Google og Facebook mod anti-pirater

En ny lov, der skal sætte en stopper for piratkopiering af alt fra film til medicin, møder skarp modstand fra to af verdens største internetfænomener.

Google og Facebook er modstandere af en ny anti-piratlovgivning, som de mener vil kvæle internetselskaberne. Fold sammen
Læs mere
Foto: JULIAN STARATENSCHULTE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internetgiganterne Google og Facebook er blandt en række web-selskaber, der nu råber højt for at sætte en stopper for en ny amerikansk lovgivning. Den nye lov "Stop Online Piracy Act" vil nemlig give myndighederne mulighed for at stoppe for finansiel støtte til hjemmesider, der er mistænkt for at formidle alt fra falske ure til piratkopierede film.

"Det er intellektuelle værdier, der bliver stjålet hver eneste dag. Næsten en tredjedel af al internettrafik er copyright-tyveri, og det koster os hundredetusindvis af job hvert år," siger Christopher Dodd, formand for Motion Picture Association of America, til Bloomberg News.

Mens Hollywood og musikbranchen jubler, er der anderledes dystre miner i den digitale industri. Web-selskaberne frygter nemlig, at de fremover skal være myndighedernes forlængede arm på nettet, og det vil bremse udviklingen og væksten for web-firmaerne, advarer de.

"Desværre vil loven, som den ser ud nu, betyde, at lovlydige amerikanske internet- og teknologiselskaber vil blive udsat for nye usikre risici, private søgsmål og krav om at overvåge hjemmesider," skriver blandt andre Google, Facebook, Yahoo og Ebay i et brev til kongressens komiteer.

"Vi frygter, at disse nye tiltag vil udgøre en alvorlig risiko for vores industris fortsatte resultatliste inden for innovation og jobskabelse lige som vores lands cyber-sikkerhed," lyder det videre i brevet.Efter den nye lov kan offentlige anklagere ved hjælp af en dommerkendelse beordre et internetselskab til at standse al forretning med en hjemmeside, der mistænkes for at stå bag online-pirateri. De mistænkte kan stå bag alt fra piratkopiering af musik eller software til forsendelser af falske ure og kopi-medicin. Det vurderes, at udgivelsen af bøger, film, musik og software udgjorde 930 milliarder dollar i 2010 i USA alene.

Dermed vil eksempelvis selskaber, der står bag online reklame-netværk blive pålagt at standse alle forretninger med en hjemmeside, der er anmeldt til myndighederne af en rettighedshaver. Dermed vil eksempelvis Google blive ramt på reklameindtægten, hvis samtlige af de mange blogs, der har musikvideoer bliver anmeldt.