Google og Facebook får tommeskruer på

EU vil stramme reglerne for, hvilke private oplysninger internettjenester må gemme og sælge videre.

Folks personlige data er netop personlige. Derfor strammer EU nu databeskyttelsesreglerne. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er brugerne selv, der skal kunne kontrollere, hvad der sker med deres private oplysninger, når de bruger store internetsteder som Google og Facebook.

Derfor vil EU stramme reglerne for, hvad Google, Facebook, Microsoft, Yahoo og mange andre må gøre med de personlige oplysninger, som folk giver. Det sker efter en lang række sager, hvor private oplysninger er blevet solgt videre, selv om de netop var private, og hvor søgeord m.m. er blevet gemt og sat i forbindelse med den, der indtastede dem.

Nye regler fra 2011

EU gør dermed op med de 15 år gamle regler og vil give de nationale datatilsyn større magt. Samtidig ensrettes lovgivningen i de 27 EU-lande for at mindske kontornusseri, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ændringerne vil blive indført fra 2011 og vil gribe ind over for sociale netværk, annoncering og andre nettjenester, som har skabt bekymring for privatlivets fred.

»Beskyttelsen af personlige data er en fundamental ret. For at garantere denne ret har vi brug for klare og ensartede databeskyttelsesregler. Vi må også àjourføre vore love, så de svarer til de udfordringer, som ny teknologi og globalisering medfører,« siger EUs justitskommissær, Viviane Reding.

Klar og tydelig besked

Ændringerne betyder, at alle skal informeres klart og tydeligt om, hvordan deres data vil blive brugt. De vil også få ret til at få dem slettet aldeles og skal have besked, når deres data er blevet brugt på ulovlig vis.


Mere konkrete tiltag er ikke meldt ud endnu.

Meldingerne modtages positivt blandt mange, men der lurer også en vis frygt for, at hvis man konstant skal have tilladelse, hæmmer det udviklingen. Navnlig frygter annoncører, at de ikke længere ud fra data, som er samlet ind om kundernes brug af nettet, kan målrette annoncer mod den enkelte kunde.