Google og Amazon grilles for skattesnyd

Formanden for undersøgelsesudvalg beskyldes internationale giganter for med »røg og spejle« at flygte fra skattemyndighederne.

Margaret Hodge, formand for det britiske parlaments undersøgelseskomité, kalder Google for »ond« og »uetisk«. Foto: Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: REUTERS TV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er fut i den store grill, og de internationale teknologigiganter sveder, mens britiske parlamentarikere forsøger at komme til bunds i, hvordan store skattesummer tilsyneladende går uden om landets pengekasse.

Internetgiganten Amazon bliver nu kaldt ind igen for det udvalg, som forsøger at klarlægge omfanget af skatteunddragelserne. Det sker, efter at søgegiganten Google netop har forladt lokalet torsdag.

Kun få millioner i skat

Gennem de seneste seks år har Amazon betalt omkring 52 millioner kroner i skat af et salg til britiske kunder på 133 milliarder kroner. Det sker, fordi Amazon betaler skat i Luxembourg, hvor skatten er langt mindre end i Storbritannien, selv om Amazon har 140 ansatte i Storbritannien med egen lokal leder, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det britiske dagblad The Guardian rapporterede torsdag at have fundet »omfattende britiske aktiviteter« for Amazon, og det kan betyde, at myndighederne går endnu hårdere til det amerikanske selskab. Amazon har nemlig tidligere sagt til undersøgelseskomitéen, at selskabet arbejder fra Luxembourg, men både Reuters' og The Guardians materiale viser, at det forholder sig anderledes, hvilket også bekræftes af såvel kunder som tidligere medarbejdere.

De europæiske skattemyndigheder er på klapjagt efter de internationale selskaber, som forsøger at undgå at betale skat. En række især teknologiselskaber har hovedkontor i Irland, hvor selskabsskatten er lavere, andre har slået sig ned i Luxembourg, der ligeledes har lavere takster.

Også firmaer som Microsoft og Expedia har ansatte i Storbritannien men betaler skatten andetsteds. Også Apple og kaffekæden Starbucks er i myndighedernes søgelys.

Komitéformand: I er onde

Googles nordeuropæiske direktør, Matt Brittin, kom torsdag i kraftig krydsild i komitéen. Han mener, at Google fuldtud følger britisk skattelovgivning og afviser at have misinformeret parlamentet, da han i november blev udspurgt første gang.

Komitéens formand, Margaret Hodge er dog ikke formildet. Hun siger, at Google ikke lever op til sit oprindelig motto »Vær ikke ond«.

»I er et selskab, som siger, at I ikke gør noget ondt, og jeg mener, at I faktisk gør noget ondt, fordi I bruger røg og spejle for at undgå at betale skat,« sagde hun og kaldte Google for »uetisk«.

Google hævder, at alt salg i Storbritannien sker gennem Google i Irland, og at de britiske ansatte kun arbejder med reklame. Google i Irland sender det meste af sit overskud til et selskab på Bermuda. Fra 2006 til 2011 omsatte Google ifølge de officielle regnskaber for 102 milliarder kroner i Storbritannien men betalte kun 90,8 millioner kroner i skat.

Den britiske premierminister, David Cameron, har opfordret til international handling for at få sat en stopper for skatteunddragelserne.