Google møder europæisk copyrightmur

Europæiske copyrightregler blokerer for nyt digitalt kæmpebibliotek, mener Google. EU-Kommissionen vil nu kigge reglerne efter i sømmene.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internetsøgemaskinen Google har sat fuld gang i indskanningen af millioner af bøger. Målet er at lave en global bogdatabase, hvor man kan søge efter, læse i og købe millioner af bøger.

Men mens "Google Books", som projektet kaldes, har indgået en aftale med amerikanske udgivere og forfattere, så er der ikke udsigt til et gennembrud i Europa. Det skyldes blandt andet manglen på fælles europæiske copyright-regler, mener Google.

"Det er helt klart, at harmoniserede regler ville gøre det langt nemmere for os at levere den her service. En fælles løsning for EU vil være en god ting for os," siger Daniel Clancy, direktør for Google Books.

EU-Kommissionen, som i disse dage er vært for en stor høring om bogprojektet i Bruxelles, erkender, at der er behov for "at kaste et grundigt blik" på, om copyrightreglerne passer til den digitale tidsalder.

Selv om der fortsat er lang vej til en europæisk aftale, så kan europæerne allerede nu søge i tusindvis af gamle værker, som Google i samarbejde med biblioteker og arkiver har pustet støvet af og lagt i skanneren. Alle bøger fra før 1869 er nemlig ikke omfattet af copyrightreglerne.

/ritzau/