Google-meddelelse indeholder hemmeligt link til planer om flyvende biler

Ved første øjekast var det "blot" en meddelelse om opsplitning af internettets største virksomhed. Ved nærmere eftersyn gemmer Googles meddelelse på hyldest til tv-serie om IT-iværksætteres vilde planer.

Foto: EMMANUEL DUNAND. Google CEO Larry Page holds a press annoucement at Google headquarters in New York on May 21, 2012. Google announced that it will allocate 22, 000 square feet of its New York headquarters to CornellNYC Tech university, free of charge for five years and six month or until the university completes its campus in New York. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand
Læs mere
Fold sammen

Google har fået en storebror, Alphabet, der fremover skal være moderselskab, mens hver af de mange internettjenester og iværksætterprogrammer fremover skal drives som selvstændige enheder under Alphabet.

Annonceringen blev præsenteret i et blogopslag af Google-stifter Larry Page, hvori han fortæller om planerne. Men bloggen indeholder også et hemmeligt link, der ikke kan ses ved første øjekast. Det er et punktum i ottende afsnit, og er hverken markeret med anden tekstfarve, understregning eller ændret musemarkør.

Tjekker man derimod sidens kildekode, dukker det hemmelige link op.

Det hemmelige link er et såkaldt »easter egg«, der er en gammel tradition blandt programmører. Det handler kort fortalt om at gemme særlige ting som en intern vittighed eller ekstra feature. Eksempelvis indeholdt regnearksprogrammet Excel 97 en flysimulator og Word 97 et pinballspil, der kan findes ved at taste bestemte ting (se links).

Klikker man på punktummet i Google-meddelelsen ryger man videre til hjemmesiden Hooli.xyz, der er en fiktivt udviklingsafdeling hos en internetvirksomhed fra HBO-serien Silicon Valley. Tv-serien er inspireret af Google og handler om it-folk og venturekapitalister i Silicon Valley. Seriens omdrejningspunkt er internetgiganten Hooli.

Hooli er en parodi på Google og IT-iværksætteres til tider lidt for drømmende og ukonkrete ambitioner om at ændre verden. På Hooli.xyz kan man således læse om planer om flyvende biler og en motor, der kører på AIDS-virus.

»Det er den ultimative blåstempling af en serie, der parodierer miljøet i Silicon Valley. Hvis jeg var producent af serien, ville jeg falde ned af stolen, når selveste Larry Page planter et easter egg på den måde,« siger Janus Sandsgaard, fagchef for IT og digitalisering i Dansk Erhverv, ivrig seer af tv-serien og manden, der gjorde redaktionen opmærksom på det hemmelige link.

»De fejrer det nok med en Homicide Energy Drink på redaktionen,« siger ham med henvisning til seriens satire over energidrikke, som skal virke præstationsfremmende.