Google kryber ind i din krop

Den allesteds nærværende internetgigant Google har indgået en aftale med den britiske medicinalgigant GSK om at udvikle bioelektroniske behandlinger. Det er blot den seneste aftale, der skal bane vejen for, at Google kryber helt ind i vores kroppe.

Foto: JASON ARTHURS

Mandag meddelte Googles moderselskab Alphabet Inc., at det har indgået en aftale med den britiske medicinalgigant GlaxoSmithKline (GSK) om at udvikle såkaldt bioelektronisk medicin.

Aftalen er den seneste i en række, som Google har indgået med forskellige medicinal- og biotekselskaber. Målet er klart: At bruge Googles viden inden for teknologi og elektronik til at udvikle nye behandlingsmuligheder inden for nogle af de store folkesygdomme, som f.eks. diabetes, gigt og astma.

Sidste år etablerede Google life science-virksomheden Verily Life Science, efter at have udviklet idéen i Googles interne udviklingsafdeling Google X.

Verily har siden indgået aftaler på stribe med en række medicinalgiganter. Sidste sommer underskrev Google-datterselskabet ifølge FierceBiotech aftaler med to af Novo Nordisks konkurrenter inden for diabetesbehandling, Novartis og Sanofi om at kombinere Googles digitale ekspertice med medicinalselskabernes viden om sygdomsbehandling og klinisk udvikling.

Sammen med Novartis er ambitionen at udvikle en kontaktlinse, der samtidig kan bruges til at måle glykoseniveauet hos diabetikere.

Sanofi og Google har været mere hemmelighedsfulde omkring deres planer, men har dog foltalt, at det handler om at udvikle nye teknologiske muligheder til behandling og overvågning af diabetes. Sanofi står i dag bag verdens bedst sælgende insulin til behandling af diabetes.

Samarbejdet med GlaxoSmithKline har også diabetes som ét af behandlingsområderne, sammen med gigt og astma. Google og GSK har etableret et joint venture, Galvani Bioelectronics. Planen er at investerer et beløb svarende til op til 4,7 mia. kr. over de næste syv år. Der er dermed tale om en forholdsvis beskeden investering for de kæmpekoncerner.

Ifølge Financial Times skal datterselskabet kombinere GSKs viden inden for udvikling af medicin og Verilys ekspertise inden for brugen af mikroskopiske elektroniske sensorer, der kan indsamle data og udsende elektriske impulser i kroppen. Google-selskabets ekspertice inden for analyse af big data og software-udvikling, vil også komme i spil, skriver den britiske finansavis.

Idéen er, at bruge de elektroniske sensorer i miniature-udgave til at transmittere elektriske impulser rundt i kroppen. Impulserne kan påvirke nervesystemet. Mange biologiske processer er kontrolleret af elektriske signaler, som bliver transmitteret fra nervesystemet til kroppen organer. Glaxo oplyser til Financial Times, at selskabet i laboratorieforsøg har fundet tegn på, at forstyrrelser i disse signalmønstre er involveret i blandt andet diabetes, astma og gigtsygdomme.

Ud over bioelektronisk behandling har Google-koncernen blandt andet også investeret i udviklingen af robotter, der kan bruges til operationer.