Google-konkurrenter kræver Android-undersøgelse i USA

Det amerikanske justitsministerium opfordres til at gribe ind oven på EU-Kommissionens undersøgelse af internetgigantens mulige konkurrenceforvridning.

EUs angreb mod Google har givet efterdønninger i USA. Foto: Dado Ruvic, Reuters Fold sammen
Læs mere
Foto: DADO RUVIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter at EU-Kommissionen onsdag anklagede Google for magtmisbrug gennem sin søgemaskine og luftede muligheden for indgreb mod Googles mobilstyresystem Android, har en række af internetgigantens amerikanske konkurrenter bedt også det amerikanske justitsministerium om at undersøge Googles stramme styring af Android.

Et mindre antal teknologivirksomheder står ifølge nyhedsbureauet Reuters' kilder bag klagen til justitsministeriet. Google har dog tidligere afværget indgreb i USA, senest i 2013, hvor slaget handlede om søgemaskinen, der fortsat er den centrale indtægtskilde for internetgiganten, og Googles indsamling af anmeldelser fra konkurrerende tjenester. Google har også tidligere vundet en retssag, som handlede om Android.

Afgøres inden sommerferien

Tidligere i år afviste en dommer i San José i Californien en sag om, at Google skulle kræve, at Google-søgemaskinen var standard på Android-telefoner. Sagen faldt på grund af mangel på beviser.

EUs officielle anklage om, at Google siden 2008 har misbrugt sin dominerende stilling på søgeområdet til altid at sikre sine egne produkter og tjenester de bedste placeringer, kommer efter næsten fem års tovtrækkeri med Google, der nu har ti uger til at melde tilbage til EU-Kommissionen, inden konkurrencekommissær Margrethe Vestager lige inden sommerferien skal afgøre, om EU derefter slæber Google i retten med udsigt til bøder på op til 46 milliarder kroner.

Sideløbende har EUs konkurrencemyndigheder kastet sig over Android-styresystemet, som 83 procent af alle nye smartphonetelefoner leveres med fra fabrikkerne. Her beskyldes Google for med hård hånd at kræve, at Googles egne mobilapplikationer - heriblandt søgemaskinen, korttjenesten Maps, filmtjenesten YouTube og internetbrowseren Chrome - fast skal ligge på en fremtrædende placering på de nye telefoner, så konkurrerenter holdes ude.

Google sidder solidt på søgetjenester i Europa. 90 procent af alle søgninger sker gennem Googles søgemaskine.

Vestager afviser snak om anti-amerikanisme

Google er stærkt uenig i EU-Kommissionens anklagepunkter.

Kommissionen kan kræve op til ti procent af et selskabs globale omsætning, i Googles tilfælde vil bøden kunne blive på 6,2 milliarder euro eller 46 milliarder kroner. Desuden kan Kommissionen kræve ændringer i virksomhedens forretningsgange. Det har softwaregiganten Microsoft prøvet i 2004 og computerchipgiganten Intel i 2009 - sidstnævnte fik en rekordstor bøde på 1,09 milliarder euro, mens Microsoft tilsammen har betalt over to milliarder euro.

Margrethe Vestager sagde onsdag som svar på bl.a. USAs præsident Barack Obamas påstand, om at EU forfulgte amerikanske virksomheder, at omkring en fjerdedel af de virksomheder, som har klaget til EU over Google, er amerikanskejede. Hun understregede, at hun ikke har noget principielt problem ved, at Google sidder på 90 procent af søgningerne, og forklarede, at hun selv og hendes børn bruger Google, »og grunden er, at Google har vældigt gode produkter«. Margrethe Vestager lagde vægt på, at hele sagen handler om at sikre forbrugerne og innovationen, og at hun vil lægge vægt på fakta, når hun skal træffe sin beslutning.