Google køber sig ind i Lenovo

Med salget af Motorola er Google blevet medejer af verdens største PC-producent.

Lenovo blev sidste år verdens største PC-producent. Nu er Google blevet medejer. Arkivfoto: AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internetgiganten Google har i al ubemærkethed købt sig ind i verdens største PC-producent, Lenovo.

Google købte i sidste måned 5,94 procent af den kinesiske teknologigigant for 750 millioner dollars, fremgår det af oplysninger til børsen i Hongkong.

Det er en del af handelen i sidste uge, hvor Lenovo køber den amerikanske mobilproducent Motorola for 2,91 milliarder dollars. Google købte Motorola i 2012 for 12,5 milliarder dollars, men det er udelukkende selve mobilproduktionen og ikke Motorolas store pulje af patenter, som kineserne overtager.

Google ejer nu 618,3 millioner Lenovo-aktier, skriver nyhedsbureauet Reuters.

En dør til Kina

Lenovo er i fuld gang med at ekspandere ind på mobilområdet. Lenovo overtog i 2013 posten som verdens største PC-producent efter Hewlett-Packard (HP), men PC-salget svinder ind, så producenterne går efter at få ordentligt fat på mobil- og tavle-PC-markedet i stedet. 80 procent af Lenovos omsætning kommer i dag stadig fra PC-verdenen, men Lenovo producerer allerede mobiltelefoner og tavle-PCer. Med købet af Motorola vil Lenovo stå som en stærkere udfordrer til Samsung og Apple, der dominerer mobilmarkedet.

Google står svagt i Kina, efter at internetgiganten i 2010 trak sig ud i protest mod den omfattende, kinesiske censur. De seneste opgørelser fra det kinesiske analysefirma CNZZ viser, at Googles markedsandel i Kina blot var på 1,6 procent, hvor Google i Europa sidder på omkring 90 procent af alle søgninger.

Dobbelthandelen med Lenovo kan dermed åbne Googles adgang til det store kinesiske marked.