Google køber Motorola

I sit største køb nogen sinde betaler internetgiganten 65 milliarder kroner for at overtage den amerikanske mobilproducent. Men det bliver mest for at få fat i vigtig viden. Teleanalytiker tror, at selve telefonproduktionen skal sælges videre. (Senest opdateret kl. 14.55)

Foto: KIMIHIRO HOSHINO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internetgiganten Google har budt 12,5 milliarder dollars - lige over 65 milliarder kroner - for at overtage den amerikanske mobilproducent Motorola.

Google vil købe Motorola Mobility, som er den del af det todelte Motorola, der står for mobiltelefoner og sættopbokse til fjernsyn. Begge selskabers bestyrelser har allerede sagt god for overtagelsen.

Google har selv forsøgt sig med mobiltelefoner men har ikke haft noget større held med det. Til gengæld er Google-styresystemet Android nu så stort, at næsten halvdelen af alle solgte telefoner i 2. kvartal på verdensplan var med Android.

Med købet vil Google og Apple stå ansigt til ansigt i kampen om tronen på markedet for dyrere mobiltelefoner, i fagjargon kaldet »smartphones«. Begge selskaber vil herefter både kontrollere hardware og software på deres produkter.

Motorola er sunket på rangstigen af store mobilproducenter, efter at det ikke er lykkedes at komme med nye storsælgende modeller, siden Razr-telefonen holdt sit kortvarige indtog.

I juli opfordrede milliardæren Carl Icahn, som er storaktionær i Motorola, ledelsen til at undersøge mulighederne for et salg.

Prisen, som Google vil betale, svarer til 40 dollars pr. aktie. Det er ifølge nyhedsbureauet Bloomberg 63 procent mere, end lukkekursen på Motorola-aktien lå på i fredags.

Der er tale om Googles ubestridt største køb. Det hidtil største var købet i 2008 af annoncesystemet DoubleClick for 3,2 milliarder dollars.

Telefonproduktionen sælges nok videre

Teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult, tror, at Google har købt sig til viden og formodentlig vil sælge selve telefonproduktionen videre.

»Med Androids succes skulle Google til at skalere op for at fastholde positionen. Her køber de sig til viden og erfaring. Jeg tror, at der er stor sandsynlighed for, at Motorola holder op med at lave hardware, så de ikke konkurrerer med Googles kunder. Man kunne sagtens forestille sig, at en kinesisk producent overtager, ganske som Lenovo i sin tid overtog ThinkPad fra IBM,« siger han.

Samtidig får Google adgang til en masse vigtige Motorola-patenter.

»De telefonproducenter, som vi arbejder sammen med, siger, at en af de ting, som Google slås med lige nu, er, at man ikke har nok folk til at arbejde på Android, plus at deres kompetenceniveau ikke er godt nok. Derfor kan Google ikke give deres industrielle partnere det modspil, som de skulle gøre. Google har svært ved at forklare, i hvilken retning Android-udviklingen bevæger sig. HTC udvikler Android i en retning, Sony Ericsson i en anden, Motorola i en tredje og Samsung i en fjerde - alt sammen på basis af den basis, som Android er. Det er et stort kaos,« siger John Strand.

Google-topchef: Trykladning af hele Android

Google-medstifter og topchef Larry Page begrunder købet med Motorolas »fuldstændige satsning på Android«.

»Sammen vil vi skabe forbløffende brugeroplevelser, som vil tryklade hele Android-økosystemet (samspillet mellem udviklere og mobilproducenter, red.) til glæde for kunder, partnere og udviklere,« siger han i en udtalelse.

Google kom i svære problemer, da det før sommerferien mislykkedes at købe en del af det konkursramte canadiske Nortel og dermed adgangen til en række vigtige patenter, som teknologivirksomhederne meget gerne vil have fingrene i. Det blev set som et tilbageslag for videreudviklingen af Android. Med overtagelsen af Motorola, som har en lang tradition og dermed en tilsvarende lang liste over egne patenter, kan Google komme tilbage i front i kampen mod især Apple.

Den blegnende, finske mobilgigant Nokia kastede i februar håndklædet i ringen og opgav sin egen software. I stedet satser man nu på fra årets slutning at levere alle nye Nokia-telefoner i den dyrere ende med Windows Phone fra Microsoft som styresystem. Nokia er hårdt presset og mister solide markedsandele, samtidig med at aktien er styrtdykket det seneste år.