Google køber grunde i Fredericia til muligt datacenter

Google vil sikre sig mulighed for at ekspandere sine datacentre i Europa. IT-giganten har købt en dansk grund.

Arkivfoto. Google vil sikre sig mulighed for at ekspandere sine datacentre i Europa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lucy Nicholson

Google har brugt 65 millioner kroner på at købe grunde i Fredericia. Der er ingen planer med grundene på nuværende tidspunkt, men IT-giganten vil sikre, at den kan bygge flere datacentre i Europa.

Det skriver Information.

Ifølge avisen har IT-giganten købt grunde i industriområdet Prinsessens Kvarter, der ligger uden for Fredericia. Google bekræfter købet over for avisen og senere i en mail til Ritzau:

»Vi har købt en 73,2 hektar stor grund i Fredericia. På nuværende tidspunkt har vi ikke planer om at bruge grunden, men vi vil sikre os muligheden for at ekspandere vores datacentre i Europa, hvis vores arbejde kræver det. Vi forventer dog ikke at tage nogen beslutninger i den nærmeste fremtid,« lyder det fra IT-giganten.

Området i Fredericia har længe været i mediernes søgelys, da virksomheden Dapsi International ApS har opkøbt grunde i området. Virksomheden hører ifølge Information i sidste ende under Googles moderselskab, Alphabet.

Både Facebook og Apple har datacentre på vej på dansk jord. Facebook ventes at have et datacenter klar i Odense i 2020, og Apple har et på vej i Foulum ved Viborg. Norden er kommet i de internationale teknologigiganters søgelys som placering for datacentre med store servere, som håndterer de mange brugeres data og forespørgsler.

Facebook oprettede i 2013 sit første datacenter i Norden i Luleå i Nordsverige for at udnytte de naturligt lave temperaturer til afkøling af de kæmpe store dataservere, som udvikler en voldsom varme på grund af deres mange og hurtige beregninger af data og datatrafik. Internetgiganten Google åbnede i 2011 et datacenter i Hamina i Finland. Amazon forbereder tre mindre og sammenhængende datacentre i stockholmsområdet i Sverige og siges også at stå bag et byggeri sydvest for Fredericia.

Datacentrene kan dog få negative konsekvenser for klimaet. Regeringen erkendte i januar over for Information, at datacentrene vil øge CO2-udledningen.

Det skyldes, at »vores elproduktion endnu ikke er fuldstændig grøn,« skrev klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) dengang i en mail til avisen.

Ministeren er dog glad for, at endnu en IT-gigant viser interesse for Danmark.

»Det er meget positivt, for det viser, at Danmark er et gunstigt land at investere i, i forhold til datacentre. Vi har i forvejen fået etableret to datacentre,« siger Lars Christian Lilleholt til Ritzau og tilføjer:

»Vi skal bare vælge at glæde os over, at de vælger at placere sig i Danmark, hvor der er masser af grøn el, og der bliver mere grøn energi i fremtiden.«

/ritzau/Th.