Google klar til ny konkurrence på videoopkald

Ny mobilapp, Duo, skal konkurrere med Apples Facetime og Microsofts Skype, men der er kamp om brugerne.

Google Duo virker på Android- og iOS-telefoner og er beregnet til videosamtaler mellem to personer. Man behøver ikke at oprette sig som bruger for at være. Foto: Google Fold sammen
Læs mere

Som om der ikke allerede var trængsel, er Google nu klar med en ny videochatapplikation, Duo, som skal tage konkurrencen op med Microsofts Skype, Facebooks Messenger og Apples Facetime.

Den nye mobilapp til Android- og iOS-telefoner - og kun til telefoner - bliver frigivet i løbet af tirsdagen. Den blev annonceret tilbage i maj på Googles store udviklerkonference og ligner sine konkurrenter til forveksling, bortset fra at man - hvis man har en Android-telefon - får vist et billede af den, der ringer op, så man kan beslutte sig for, om man vil svare eller ej. »Knock, knock« (bank, bank) hedder funktionen meget passende.

Ikke brug for at oprette sig

Google lægger vægt på, at Duo - modsat Facetime, der kun fungerer på Apples iPhone-telefoner - både kan bruges på Android- og iOS-telefoner. Men det kan Facebooks WhatsApp og Messenger også, og de har begge i nærheden af en milliard brugere. Netop antallet af brugere er afgørende for succes, for der skal være nogen at kontakte i den anden ende.

Ligesom Facetime kræver Duo blot at kende ens telefonnummer. Når man åbner programmet, checker Duo nummeret på SIM-kortet og sender så en bekræftelse som SMS-besked. Man skal ikke - som på f.eks. Skype - oprette en brugerkonto eller først oprette en venneliste over dem, som man gerne vil kunne kontakte, og som også har f.eks. en Skype-brugerkonto. Duo arbejder direkte med ens kontaktbog på telefonen og med ens telefonnummer, og man kan derfor umiddelbart foretage et videoopkald til alle, der også har Duo installeret. Hvis forbindelsen er dårlig, mindskes opløsningen på billedet automatisk.

Al kommunikation gennem Duo er som standard krypteret, så ingen udefrakommende kan lytte eller se med. Appen sørger for at kode og afkode; man skal ikke foretage sig noget selv.

Som med andre videochatprogrammer kan man blokere en bruger, uden at vedkommende ved det. Hvis vedkommende alligevel ringer op, vil personen blot høre telefonen ringe i det uendelige.

Så simpel som mulig uden ekstrafunktioner

Google har siden 2013 udbudt videosamtaler gennem funktionen Hangout, der kun fungerer på PCer, men Hangout er ved at blive lavet om til primært at skulle bruges til arbejdsmøder og dermed målrettes erhvervsbrugere. Duo er tænkt som den simplere og dermed lettere måde at kunne tale med familie og venner på.

Duo er uden avancerede muligheder og kan ikke klare gruppesamtaler men kun en-til-en-samtaler, og brugerfladen er med vilje holdt så enkel som overhovedet muligt. Man kan heller ikke bruge programmet til at overføre filer, f.eks. billeder og dokumenter, som man kan gennem andre tilsvarende programmer.

Duo er den første af to nye mobilapplikationer, som internetgiganten vil sende ud i disse måneder. Snart følger beskedappen Allo, hvor en robotassistent skal kunne foreslå automatiske svar på SMS-beskeder. Allo vil ikke arbejde med krypteret forbindelse, da den ellers ikke vil kunne virke som det tilføjelsesprogram, den er, ligesom Google ikke vil kunne levere tilpassede annoncer gennem den. Man vil dog selv kunne slå krypteringen til fra gang til gang, ligesom man kan i Facebooks Messenger-app.

Google har tidligere forsøgt at tage kampen op med Facebook. Det skete med Google+, som trods stor indledende opmærksomhed aldrig er lettet fra startbanen. I dag bruges Google+ mest af dem, der for en sikkerheds skyld skal være på alle sociale medier, men det er ubestridt Facebook, der sidder på både brugerne og aktiviteten.