Google klar med nyeste Android-udgave

Den kommende Android O, som endnu mangler sit »sliknavn«, spærrer for batteridrænende apps, giver billede-i-billede-funktion og gør det muligt selv at vælge, hvilke beskeder man ønsker at få på sin skærm. Men ikke alle vil få opdateringerne.

Med billede-i-billede-funktionen (øverst) vil man kunne fortsætte med at se en film (øverst til højre) i en lille rude, mens man f.eks. surfer på nettet efter noget andet. Desuden kan man (nederst) selv slå til og fra, hvilke beskeder man ønsker vist på sin skærm. Fotos: Google Fold sammen
Læs mere

Nu skal det være slut med, at telefonen går død på under et døgn, fordi alle mulige apps kører i baggrunden og dræner batteriet.

Forbedret batteritid og muligheden for, at man kan udføre flere forskellige ting på samme tid, er sammen med flere muligheder for at bestemme, hvilke meddelelser man ønsker at se, hovedingredienserne i den kommende opdatering af Googles mobilstyresystem, Android O, som internetgiganten netop har frigivet i en udviklerversion, så appudviklere kan tilpasse deres apps og eventuelt tilføre dem nye funktioner.

Hvornår Android O frigives og kan installeres almindeligt, har Google ikke fortalt.

Automatisk baggrundsbegrænsning

For at forbedre batteritiden vil Android fremover automatisk begrænse apps i at køre i baggrunden. Ens geografiske placering netop nu vil således kun kunne blive opdateret nogle få gange i timen, mens baggrundstjenester, hvor programmer konstant foretager sig noget ved f.eks. at se efter nye e-mails, mens man bruger en anden app, automatisk vil blive lukket efter en kort periode.

Det er samme funktioner, som brugere af Apples iOS-mobilsoftware kender. Google har gennem de seneste års opdateringer af Android gradvis indført større kontrol med, hvad apps har lov til, så man selv får mulighed for at ændre på tilladelserne. Tidligere havde apps nærmest ubegrænset adgang til alt.

Muligheden for at have flere ting i gang samtidig - og, vel at mærke, kunne se vinduerne på samme tid, som man kan på en PC - har altid været et problem på mobiltelefoner. Med Android O tilføjes en række generelle muligheder for såkaldt »multitasking«. Med en billede-i-billede-funktion kan man se en film eller følge en TV-udsendelse i et mindre vindue på skærmen, mens man f.eks. surfer på nettet, ringer eller sender en besked. Det bliver også lettere at tilkoble en nummer 2-skærm til Android-udstyr, som man kender det fra PC-verdenen, så nogle programmer kan køre på skærm nummer to.

Beskeder? Ja/nej, tak

Fremover vil man i højere grad kunne til- og fravælge, hvilke af de ofte rigtigt mange notifikationer - små beskeder - man ønsker at få præsenteret på sin skærm. Med Android O kan man håndtere hver enkelt app for sig og dermed finindstille, hvad man gerne vil have besked om, og hvad der er helt ligegyldigt. Man vil kunne vælge, om beskeder skal vises på låseskærmen, om de må dukke op, selv om man har slået »Vil ikke forstyrres«-funktionen til, om de skal vibrere, give lyd eller lyse op.

Endelig kan udviklere nu friere bestemme formen på deres appikoner, der sker forbedringer af den trådløse forbindelse, og Android O kan håndtere trådløs Bluetooth-overførsel af lyd i højkvalitet (med det såkaldte LDAC-lydcodec), så man kan bruge hovedtelefoner, som understøtter den bedre lydgengivelse. På især tavle-PCer vil det blive lettere at navigere rundt med tastatur end tidligere.

Forvent ikke at få den nyeste Android

Android er verdens mest udbredte mobilstyresystem. Det ligger på omkring 86 procent af alle nyproducerede smartphones og udgør også herhjemme ifølge analysehuset IDC omkring halvdelen af alle solgte smartphones - den anden halvdel står Apple for.

Android findes til både telefoner, tavle-PCer, ure og fladskærms-TV. Hver ny udgave af Android har tradition for - ud over den sædvanlige, fortsatte optælling af versionsnummeret - at få et mere folkeligt navn, nemlig hver gang en type af slik. Android 7, som lige nu er den nyeste, tilgængelige udgave, har tilnavnet Nougat, og forgængeren hed Lollipop. Den kommende version 8 skal døbes et sliknavn med O som begyndelsesbogstav.

Man skal dog ikke være sikker på, at Android O kommer til præcis ens egen mobiltelefon eller tavle-PC. For at skille sig ud fra de andre Android-producenter vælger mange af de store som Samsung, Sony, LG og Huawei at tilpasse Android, hvad man fint kan, fordi Android bygger på opensourcesoftwaren Linux, og lægge eget design eller egne ekstra funktioner ind. Hver gang Google opdaterer Android - typisk en gang om året -, skal producenterne ind og tilpasse deres egen version igen.

Resultatet er oftest, at en række telefoner og tavle-PCer af tidligere modeller ikke bliver opdateret. Kun de nyeste udgaver får den nye Android og oftest først efter op til mange måneder.