Google i kødet på Windows

Det ny-introducerede Chrome OS-styresystem fra Google, er fra begyndelsen en hård konkurrent til Windows. Google har nemlig charmet sig ind hos en masse PC-producenter.

Foto: AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er hverken færdigudviklet eller kommercielt tilgængeligt. Alligevel begynder Chrome OS allerede nu at ligne en seriøs konkurrent til Microsoft Windows. I hvert fald har Google allerede nu indgået aftale med en række PC-leverandører, herunder blandt andet Asus, Acer, HP, Lenovo og Toshiba.

Chrome OS er skabt til de små netbooks - og er et ret dramatisk brud med den klassiske måde at lave styresystemer på. Således er Chrome OS et system, hvor alt sker gennem browseren. Al software er webbaseret og al data gemmes hos Google og andre, der leverer applikationer til Googles system.

Det er en fordel fordi det letter presset på maskinernes muskelkraft betydeligt, hvorfor man kan nøjes med langt mindre maskiner - og derfor er Chrome OS særligt velegnet til den nye kategori af små, skrabede computere.

Googles styresystem er dog på ingen måde klar til at blive lanceret foreløbig. Alligevel betragtes det allerede nu som en betydelig konkurrent til Windows 7, som Microsoft forsøger at få solgt ind til samtlige netbook-producenter.

Ifølge Computerworld, vurderer analysehuset IDC dog, at Googles Chrome OS sagtens kan have en god chance for at presse Windows 7 ud af en række netbooks.

Google har de senere år trængt sig længere og længere ind på Microsofts enemærker. Dels med browseren, er også hedder Chrome - og dels med kontorpakken Google Docs & Spreadsheets, der er en konkurrent til Microsoft Office.

Google forsøger også at gøre Gmail og Google Calendar til en stadigt større konkurrent til Microsoft Exchange - og Google Android-mobiltelefon-softwaren er en konkurrent til Microsoft Mobile.