Google »glemmer« netsider for europæere verden over

Internetgiganten imødekommer noget af kritikken fra de europæiske datatilsyn og fjerner nu sider, som er udeladt i Europa, fra sine søgesider verden over - men kun for europæere.

Google begynder nu at spærre for sider, som folk har ønsket fjernet fra søgeresultaterne, når europæere bruger Googles søgemaskine i lande uden for Europa. Arkivfoto: Justin Lane, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN LANE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Google begynder nu at fjerne den henved halve million netsider, som indtil nu ikke dukker op blandt søgeresultaterne i Europa, i også resten af verden, hvis europæere bruger Google i andre lande.

Internetgiganten blev i maj 2014 af EU-Domstolen, som er EUs øverste, juridiske myndighed, til at fjerne henvisninger til sider med indhold, som betragtes som irrelevant eller forældet, hvis nogen henvender sig for at få dem fjernet. Siden har EUs datatilsyn presset på for at få Google til at »glemme« siderne overalt i verden og ikke kun, når der søges fra en computer eller telefon, der er koblet på nettet i Europa.

Det franske datatilsyn truede i september 2015 Google med bøder, hvis ikke siderne blev fjernet fra alle Googles landeudgaver af søgemaskinen.

4.200 danske adresser er skjult

I november 2015 havde Google fjernet 441.032 netadresser, svarende til 42 procent af de 1.234.092 netadresser, som er ønsket væk. 4.249 netadresser er blevet fjernet fra internetgiganten Googles søgemaskine efter krav fra danskere og kan dermed ikke længere søges frem på denne måde.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters vil Google nu begynde at fjerne de samme sider, hvis man fra Europa forsøger at anvende et andet lands udgave af Google, heriblandt hovedadressen Google.com, når den tilgåes fra f.eks. Danmark. Google vil kontrollere brugerens IP-adresse for at fastslå, hvor i verden man befinder sig, når man søger.

Google har informeret de 28 EU-landes datatilsyn om den forestående ændring.

Omkring 90 procent af alle internetsøgninger i Europa sker hos Google. De omstridte sider bliver ikke slettet men blot udeladt af Googles søgeresultater og vil derfor kunne findes ad andre kanaler og med andre søgemaskiner.

Baggrunden for EU-Domstolens afgørelse er den såkaldte »ret til at blive glemt«, som EU også ønsker at gøre gældende i den nye og strammere persondatabeskyttelsespakke, som er på vej og skal gælde fra 2018 og være ens i hele EU.