Google fortsætter mod kæmpe handel

Elektronisk kuponselskab vil kunne blive internetgigantens største køb nogen sinde. 34 milliarder kroner er budt.

Den elektroniske kupontjeneste Groupon er i Googles søgelys. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internetgiganten Google fortsætter fremskredne samtaler om at købe det elektroniske kuponselskab Groupon for seks milliarder dollars (34 milliarder kroner).

Hvis købet går igennem, vil det være Googles hidtil største køb og dermed overgå overtagelsen af DoubleClick til 3,1 milliarder dollars (17,7 milliarder kroner) for tre år siden. Samtidig vil det gøre Google førende på et af de helt varme områder for netreklamer og dermed lægge afstand til konkurrenten Facebook.

Billige køb - hvis mange er med

Groupon er blot to år gammelt, stiftet af den nu 30-årige Andrew Mason. Kunder, som melder sig til, tilbydes et dagligt køb, som bliver en realitet, hvis mindst et bestemt antal andre købere melder sig. Dette får folk til at anbefale produktet til venner og bekendte gennem f.eks. Facebook. Normalt ender kunden med at betale halv pris. Groupon tager imod pengene fra kunden og beholder halvdelen selv.

Samme koncept anvender Berlingske Medias Sweetdeal.

Groupon menes at have en omsætning på 350 millioner dollars (to milliarder kroner).

Facebook-investorer er med

Blandt analytikere er der dog delte meninger om den forestående handel. Der rejses blandt andet tvivl om, hvorvidt de, der har brugt Groupon, vender tilbage og foretager flere køb. Desuden er den meget høje pris omdiskuteret, fordi man tvivler på, hvor meget mere Google kan trække ud af Groupon.

Google har budt 5,3 milliarder dollars for Groupon og lovet at lægge yderligere 700 millioner dollars i bonus til ledelsen, oplyser kilder til New York Times.

Blandt investorgruppen i Groupon er det russiske Mail.ru, som tidligere hed Digital Sky Technologies og er Ruslands største internetselskab, og som ejer omkring 10 procent af Facebook. Bag Mail.ru står blandt andre den russiske oligark og næststørste aktieejer i fodboldklubben Arsenal, Alisher Usmanov, gruppens topchef Yuri Milner og den russiske forretningsmand Grigory Finger. Andre investorer er Battery Ventures, Accel Partners og New Enterprise Associates. Tilsammen har de skudt omkring 170 millioner dollars i selskabet over de seneste to år.

Groupon, der begyndte i november 2008, har 3.100 ansatte og siger selv, at det har 35 millioner abonnenter i Nordamerika, Mellemamerika og Europa - heraf de 17 millioenr i Nordeuropa.