Google foreløbig frikendt i skandalesag

De amerikanske myndigheder lukker undersøgelse af Google »for nærværende«. Men enkeltstater, privatpersoner og europæiske datatilsyn fortsætter med at grave i Googles ulovlige indsamling af folks private beskeder og kodeord.

Internetgiganten Google slipper - foreløbig - for en retssag efter ulovligt at have aflyttet folks private trådløse net. Foto: Daniel Deme, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Google bliver ikke trukket i retten af de amerikanske myndigheder efter skandalen, hvor internetgigantens fotovogne ulovligt indsamlede personlige beskeder, kodeord til netbanker og oplysninger om folks besøg på nettet.

De amerikanske IT- og telemyndigheder, Federal Trade Commission, meddelte onsdag Google, at undersøgelserne er afsluttet, og at der ikke venter hverken en retssag eller en bøde. Myndighederne er tilfredse med, at Google efter den massive mediekritik har udpeget en særlig direktør for privatlivets fred, har uddannet nøglepersoner i lovgivningen og har lovet at lade privatlivets fred være en vigtig del af ethvert nyt projekt.

Undersøgelser fortsætter i Europa

»Som følge af disse tilsagn afslutter vi vor undersøgelse for nærværende,« skriver David Vladek, direktør for FTCs kontor for forbrugerbeskyttelse, til Google.

En række privatpersoner, organisationer og flere end 30 amerikanske statsanklagere har dog stadig udeståender med Google om sagen, der også undersøges massivt i Europa.

De britiske myndigheder meddelte tidligere på ugen, at de overvejer yderligere undersøgelser, efter at Google indrømmede, at fotovognenes trådløse udstyr også havde opfanget elektroniske beskeder og kodeord fra de private, trådløse net, som de passerede, og hvor nettene ikke var krypteret.

Ulovlig indsamling i 30 lande

I Italien undersøges det også, om Google har overtrådt loven, og her lægges der op til, at fotovognene skal mærkes tydeligt, så folk kan se, hvem de er, ligesom deres ruter i tide skal offentliggøres, så alle er opmærksomme på, at de kommer.

Fotovognene fotograferer til Googles korttjeneste, Google Maps, hvor man kan se 360-gradersbilleder af gader og stræder.

Også de franske, tyske, spanske og canadiske myndigheder undersøger sagen. Det danske datatilsyn sendte Google et ualmindeligt skarpt brev, da sagen kom frem i foråret, og bad om øjeblikkelig sletning af samtlige oplysninger på samtlige harddiske og sikkerhedskopier, hvor de har ligget - en handling, der skulle bekræftes af en uvildig tredjepart.

Den ulovlige indsamling af oplysninger er sket i 30 lande.