Google fjerner Android-chefen

Manden, der opfandt verdens mest udbredte mobilstyresystem, er taget af posten. Ind kommer i stedet Chrome-bagmanden.

Andy Rubin (til venstre), som har været med til at lave Android-styresystemet, er nu ikke længere chef. Det er derimod Sundai Pichar (til højre), som i forvejen bestyrer hele Googles Chrome-satsning. Arkivfoto: Kimihiro Hoshino, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: KIMIHIRO HOSHINO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Google har skiftet chefen for hele sin store Android-satsning ud, og det er noget bemærkelsesværdigt manden, der hidtil har haft ansvaret for den sideløbende satsning på Chrome, der tager over.

Sundar Pichai overtager jobbet som chef for Android-softwaren, som på få år er blevet til verdens ubestridt mest anvendte styresystem på mobiltelefoner og i stigende grad nu også på tavlecomputere. 40-årige Sundar Pichai afløser 50-årige Andy Rubin, som »begynder på et nyt kapitel hos Google«, som Google-topchef Larry Page udtrykker det. Det fremgår ikke klarere, hvad han fremover skal beskæftige sig med.

Farvel til alle softwarecheferne

Andy Rubin var medstifter af Android i 2003, to år, før Google købte selskabet og gjorde det rigtigt stort.

I dag kommer syv af ti solgte smartphonetelefoner med Android som styresystem. Til sammenligning fylder Apples iOS blot 19 procent.

Dermed er mobilsoftwarecheferne i alle lejre blevet skiftet ud. Apple fyrede i oktober Scott Forstall efter skandalen med de ubrugelige Apple Maps-kort, mens Windows-softwarechefen, Steven Sinofsky, forlod Microsoft i november.

Ledende Google-folk, heriblandt Andy Rubin, har udtrykt bekymring over, at den sydkoreanske mobilgigant Samsung i kraft af sit store salg får stadig større magt over Android-styresystemet. Samsung overhalede i efteråret 2011 Apple som verdens største producent af smartphonetelefoner, og et par måneder senere blev finske Nokia slået af pinden som verdens største mobilproducent overhovedet.

Frygt for Samsung

Samsung har netop sendt endnu en sværm af Android-telefoner på markedet og lancerer netop i aften, 14. marts, sin nye topmodel, Galaxy S IV, i New York, ligeledes med Android som styresystem.

Google-folkene frygter, at Samsungs andel af Android-markedet bliver så stor, at sydkoreanerne kan presse ændringer af styresystemet igennem, alternativt at der opstår en Samsung-udgave af Android, hvor alle Googles egne småprogrammer/apps ikke længere er installeret på de nye telefoner og tavle-PCer med de indtægter, som de automatisk kaster af sig til internetgiganten, der også ejer f.eks. videotjenesten YouTube, nettets største af sin art.

Sidste år blev der solgt 497 millioner Android-telefoner mod 246 millioner i 2011. Til sammenligning solgte Apple 136 millioner iPhone-telefoner i 2012 mod 93 millioner i 2011.

Chrome trænger ind på Android

Andy Rubin har kørt sin Android-afdeling som en separat del af Google-imperiet. Sundar Pichai ser mere tværgående på sagerne og har netop arbejdet med Googles eget internetprogram, Chrome, som siden er udviklet til et helt separat styresystem på visse - endnu få - computere. Disse har kun installeret Chrome OS, og alle programmer afvikles gennem Chrome-browseren, der kører dem via netforbindelsen. Sundar Pichai fik også i 2012 lagt Chrome-browseren ind på Android som erstatning for Androids egen browser.

Chrome OS kom i februar i en ny udgave, så det kan bruges på berøringsfølsomme skærme ligesom Android og dermed også kan bruges på tavlecomputere.