Google fjerner 55 spionprogrammer

Hackere har lagt småprogrammer ind på Android Marked, som kan stjæle personlige oplysninger fra telefonen og sende dem til hackerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter at titusinder af ejere af Android-mobiltelefoner har hentet småprogrammer, som reelt er ondsindede og designet til at stjæle oplysninger eller sende dyre beskeder af sted, har Google fjernet 55 programmer fra Google Marked.

Blandt de fjernede programmer er »Chess«, »Bowling Time« og »Super Guitar Solo«, som alle efterligner kendte programmer, skriver Financial Times.

Google griber ind, efter at både privatpersoner og sikkerhedseksperter har reageret.

Omgår kontrollen

Indtil nu er det ellers ikke lykkedes for ondsindede programmer at slippe ind på Android Marked.

Når man henter de ofte gratis programmer, giver man under installationen tilladelse til, at de får adgang til bestemte funktioner, f.eks. telefonens placering, ejerens navn m.m. Alternativt skal man afvise installationen. Men det er lykkedes for flere programmer at slippe gennem den kontrol, som ellers skal begrænse deres rettigheder på telefonen.

Den trojanske hest kendes som DroidDream. Den kan inficere udstyr med Google Android som styresystem og sende oplysninger på telefonen tilbage til hackeren bag virusen. Den kan også - uden brugerens viden - installere andre programmer på telefonen. Det sikkerhedshul, som virusen udnytter, er blevet rettet i den nyeste Android-version, 2.3 kaldet »Gingerbread«. Men meget få telefoner er blevet opdateret til denne udgave.

Sikkerhedseksperter advarer

Sikkerhedseksperter har igennem længere tid advaret om, at mobiltelefoner bliver det næste store angrebsmål for hackere og virus. En mobiltelefon er nemlig typisk ikke på samme måde beskyttet som en computer, selv om mange mobiltelefoner efterhånden er små computere.

Også Apples iPhone-telefoner er blevet angrebet. Det er dog kun lykkedes i de tilfælde, hvor telefonens ejer har pillet ved grundopsætningen og dermed fjernet de spærringer, som Apple selv lægger på telefonerne.